“Eelmisel aastal rahastati EGO järelmaksuga ligi 900.000 krooni eest silmalaseroperatsioone ja EGO kaardiga ligi 700.000 krooni eest hambaraviteenuseid,” ütles SL Õhtulehele Hansa Liisingu väikefinantseerimise divisjoni direktor Erika Saks.

“Tervistavate lõikuste tarvis saab võtta nii 16protsendilise intressiga ja kasutamispiiranguteta soovilaenu kui ka Magneti krediitkaardi, mille limiit on kuni neli sissetulekut,” ütles Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas. Ta lisas, et ainult kasutusotstarbe pärast pole küll ühtki laenutaotlust tagasi lükatud.

Messimase sõnul on operatsiooniks võetud laenu tagatis kas kinnisvara või käendus. “Kuni 40.000kroonise summa puhul piisab käendusest, suuremate arvete puhul on tagatis kinnisvara.” Suurema summa ja korraliku tagatise korral võib laenu anda kuni kümneks, käendustega lepingu puhul kolmeks aastaks. “Summad, mida terviseparandamise eesmärkidel laenatakse, on 30.000-40.000 ja suuremad.” Levinud on hambaraviks ja iluoperatsioonideks laenamine.

“EGO järelmaksu kasutatakse silma laseroperatsioonide finantseerimiseks. EGO kaardiga saab maksta kõigis hambakliinikutes, kus on kaarditerminalid,” ütles Saks. “Näiteks inimene, kelle netopalk on 5000 krooni, võib taotleda silma-laseroperatsiooni tasumiseks järelmaksu kuni kolmeks aastaks,” lisas ta. Kui sissemaks on 20 protsenti, on kuumakse 636 krooni.

EGO kaardi kasutamisel sissemakset teha ei tule, esialgsele raviteenuse hinnale lisandub aastane intressimäär, ligi 10,3 protsenti. “Minimaalne kuumakse EGO puhul on 180 krooni ning maksimaalne tagasimaksmise aeg kolm aastat.” Saksa sõnul näitab Hansapanga praktika, et tasuliste raviteenuste tarbimiseks järelmaksu võtnutel pole tagasimaksmisega probleeme olnud.

AS Silmalaseri registraator Helle Tõnisson ütles, et põhiliselt kasutatakse liisingut nägemisteravuse lihvimiseks. “Viimasel ajal on tulnud liising liisingu otsa,” ütles ta. Protsent klientuurist kasutab järelmaksu. Kahe silma operatsioon Lasiku meetodil maksab erakliinikus 22.000 krooni. Sel puhul saab liisingu võtta kuni kaheks aastaks.