Viimase aasta jooksul on paljud eluasemelaenu võtjad sattunud makseraskustesse. Üheks probleemi tekitajaks on täiturite sõnul kasvav laenuintress.

Pangad võtavad viimase abi-nõuna appi kohtutäiturid, kelle kaudu müüakse  enampakkumiste teel võla katteks võlgnike kinnisvara maha.

Selle aasta jaanuaris ilmus ametlikes teadaannetes kümme enampakkumiskuulutust, kus täiturid müüvad pangale võlgu jäänud inimeste kodusid. Septembris oli nende arv 27.

Oktoobri esimesel nädalal laekus kohtutäituritelt veel kaks-kümmend võõrandatud kinnisvaraobjekti sundmüügiteadet pankade kasuks.

“Viimastel kuudel on suurenenud kodude müük võla katteks ehk inimesed ei ole suutnud oma võlakohustust panga ees täita,” ütles Tartu kohtutäitur Oksana Kutsˇmei.

Tallinna kohtutäitur Marek Laanemets tõdes samuti, et sääraste juhtumite arv on viimase aastaga märgatavalt suurenenud.

“Esmase pakkumise käigus suudavad kohtutäiturid maha müüa viis kuni kümme protsenti pakutud objektidest,” ütles Laanemets. Siia lisas ta, et inimesed ootavad hetkeni, kui võõrandatud vara on läinud teisele pakkumisringile ja algsest müügihinnast on maha arvatud veel 40–50%. Müügi alghinnast ei tohi vara alla hinnata aga rohkem kui 70%.

Vähene huvi

Ostjate üldist huvi võõrandatud objektide vastu hindas Laanemets väheseks ja tõdes, et mida aeg edasi, seda enam huvi ka langeb. Temani jõuab iga kuu keskmiselt neli kuni kaheksa hüpoteegi tagatistega täiteasja.

“Eluaseme sundmüüki käsitab pank omalt poolt viimase võimalusena, püüame makseraskustesse sattunud kliendiga alati üheskoos leida muu sobiva lahenduse olukorrale,” lausus Hansapanga eluasemefinantseerimise osakonna juhataja Agnes Makk. Kliendile pakutakse või-malust võtta maksepuhkust või pikendada laenuperioodi, mis muudab igakuise tagasimakse väiksemaks.

Sundmüükide arv on siiani Hansapangas jäänud alla 0,1 protsendi kogu pidevalt kasvavast laenuportfellist.

Firmad koondavad maaklereid

•• “Kinnisvaraarendajatel on tekkinud probleem oma projektidega, mida ei suudeta maha müüa, ja seetõttu on nad sunnitud loobuma palgatud maaklerite teenustest,” ütles A&A Kinnisvara tegevjuht Aivar Villemson.

•• Ober Haus Kinnisvara AS-i juhataja Peep Vooro sõnul võib ju spekuleerida, et mõningad ettevõtted loobuvad tõesti teatud hulgast maakleritest, sest kinnisvaraturul ei toimu praegu väga aktiivset tegevust. “Kuna tasu saadakse sooritatud tehingute käibe pealt, siis võib tööandjale jääda mulje, et alluvad ei tee oma tööd, millega võib kaasneda vallandamine või koondamine.”

•• “Muutunud turuoludes võib eeldada, et kinnisvarasfäärist lahkuvad need, kes lootsid kiiret ja suurt tulu,” lausus Eesti kinnisvaramaaklerite koja juhatuse liige Pärle Sepping-Raud.