Analüütikute ja pankurite sõ­nul võib laenu viieks aastaks fikseerinud klient praegu halvimal juhul maksta laenuandjale iga kuu tagasi umbkaudu 1,5 protsenti rohkem kui fikseerimata laenuga klient.

„Kuna praegu on laenuintressi aluseks olev euribor iga päev langenud ja ilmselt seda ka jätkab, siis ei julgeks mina soovitada oma intressi fikseerida, vaid pigem oodata,” sõnab kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

„Euribori rekordtasemele languse korral peavad siiski ka pangad hakkama ükskord langetama oma riskimarginaale, ja seda hetke laenuklient ootama peabki,” lisab finantsanalüütik Villu Zirnask.

Zirnaski õpetussõnade kohaselt tasuks oodata ajani, mil euribor jõuab madalaima tasemeni ning majandus hakkab vaikselt taastuma ja pangad on sunnitud riskimarginaale alandama.

Swedbanki eluaseme finantseerimise osakonna analüüsijuhi Kersti Arro sõnul on pangale kehtiv marginaal viimase aasta jooksul oluliselt tõusnud, sest raha on kallimaks läinud.

„Kui pikaajaline laenuklient otsustab siiski praegu laenu fikseerida, kaotab ta rahaliselt ilmselt tuhandeid kroone,” sõnab Toompark.

SEB arvutuste kohaselt kaotab praegu miljonikroonist laenu viieks aastaks fikseerida sooviv klient võrreldes 2006. aasta arvutustega ligi 62 000 krooni.

„Kui 2006. aastal võetud laenu riskimarginaal oli umbes 0,5 protsenti pluss euribor, siis praegu laenulepingut ümber tehes tuleb arvestada seda, et riskimarginaal võib ulatuda 3,75 protsendini,” lisab Toompark.

See aga tähendab sisuliselt, et laenuintress on kerkinud ligi kaheksa protsendini.

„Praegu ei ole laenu fikseerija jaoks tingimused väga lihtsad, kuna riskimarginaalid on tõstetud ülikõrgetele tasemetele ja mõni pank võtab väga selgeid seisukohti, et tema võib ühepoolselt lepingutingimusi või intressitaset muuta,” tõdeb konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

„Praegu võivad oma eluasemelaenu intressi fikseerida need, kes tahavad kindlust laenu kuumaksete ühesuurusena püsimises pikema perioodi vältel,” ütleb SEB eraisikulaenude suuna äri­arendusjuht Triin Messimas.

Siiski ei soosi praegu Messimase sõnul laenuintressi fikseerimist üleilmne finantskriis, mis on kergitanud raha hinda. „Laenu intressimäära fikseerimine tähendab tegelikult olemasoleva ujuvintressiga laenu refinantseerimist fikseeritud intressiga laenuga.”

Fikseeritud intressiga laenu andmiseks peab pank hankima vastava tähtajaga fikseeritud intressiga ressursi. Kuna raha on maailmas kallinenud, siis senise laenu fikseerimisel võib uue laenu riskimarginaal olla senisest kõrgem.

Ent uue laenu võtjal või viimases hädas oleval kliendil tasub Messimase sõnul laenuintressi fikseerimist tõsiselt kaaluda.