Igakuise tagasimaksepäeva peab muutma näiteks see laenuvõtja, kes on vahetanud töökohta ning kelle kontole laekub palk seetõttu varasemast erineval kuupäeval, kirjutab Tartu Ekspress.

Pangad põhjendavad lisatasu vajadusega kaitsta end selle eest, et kliendid liiga sageli oma laenulepinguid muutma hakkavad.

Enim tuleb kukrut kergendada Swedbanki klientidel, kelle jaoks maksab kuupäevade vahetus iga kord 500 krooni. Maksetähtpäeva ajutiselt üheks kuuks muuta ei saa ning iga vahetuse kohta luuakse lepingulisa.

„Lepingu muutmine maksab sellisel juhul tõesti 500 krooni, aga niimoodi kaitseb klient ennast ka selle eest, et kui näiteks tööandja jääb maksega hiljaks, siis klient ei jää panga ees võlglaseks,“ põhjendas Swedbanki pressiesindaja Kristi Künnapas.

Laenuvõtja peaks ise jälgima, et tagasimakse päeval oleks raha kindlasti olemas. „Iseenese turvalisuse huvides peaks inimestel tänases majanduskonjunktuuris olema kokku hoitud vähemalt paari laenumakse raha. Siis ei satu nad olukorda, kus nad jäävad võlgadesse,“ sõnas ta.

Teistes Eesti suuremates pankades on igakuise tagasimakse kuupäeva muutmine kord aastas tasuta. Swedbank näeb sellise võimaluse pakkumises ohte. „Ütleme nii, et seal on risk. Kui me sellist teenust pakuksime, siis võidaks seda kurjasti ära kasutada,“ põhjendas Künnapas. Näiteks võib tema hinnangul juhtuda, et klient lükkab kuupäeva edasi pelgalt rahapuuduse varjamiseks.

SEB eraisikulaenude äriarendusjuht Triin Messimas ütles, et maksekuupäeva vahetus on üks kõige lihtsamaid lepingumuudatusi. Kord aastas on see SEB laenuvõtjale tasuta. Alates teisest muudatusest tuleb aga maksta teenustasu 200 krooni. Messimase sõnul on võimalik jõuda ka kokkuleppele ajutise maksekuupäeva muutmises, kuid sellest tuleb pangale aegsasti teatada.

Nordea Panga eluasemefinantseerimise osakonna juhataja Kristo Kokk kinnitas, et kord aastas maksekuupäeva vahetades klient teenustasu maksma ei pea. Kui soovitakse sagedamini vahetada, siis on pangal siiski õigus küsida lepingutingimuste muutmise eest tasu kuni tuhat krooni.