Silja Line pakub reisijatele võimalust tellida alkohol ette ja jätta transport laevafirma korraldada. Ka Tallink plaanib samasisulist teenust.

“Reisija võib teha tellimuse kas ette interneti kaudu või reisi ajal. Ta tasub tellimuse eest Tallinnas,” ütles Silja Line’i infojuht Tuomas Nylund.

Ettetellimuste võtmine võimaldab laevafirmadel paigutada last trümmi, et see ei võtaks salongis ruumi. Sellisel juhul väljastab firma kauba Helsingi sadamaterminalis. Ostetavat õllekogust ei piirata, aga kanget alkoholi nimetatud teenus ei hõlma.

Silja ehitab praegu ettetellimuste pakkimiskeskust Tallinna sadamasse, kust autoga reisivad kliendid võivad samuti alkoholi osta ja selle kohe autosse pakkida.

Silja võttis eeskuju Prantsusmaa ja Suurbritannia vahelisest laevaliiklusest, kus töötavad sellised kauplused.

Laevafirmad ei ole seni pannud reisijate sõidult kaasa võetavale pagasile koguselisi piiranguid.

“Meie põhimõte on, et reisija suudaks ise transportida kaasavõetud kauba,” ütles Tallinki Soome tegevjuht Keijo Mehtonen. “Ei usu, et tavalised soomlased jaksavad kanda suuri alkoholikoguseid. Kauplusse minnakse ostma autoga. Usun, et varasemast rohkem soomlasi sõidab Eestisse oma autoga.”

Eestisse bussireise korraldavad firmad kaaluvad praegu, kuidas suhtuda arvatavalt kasvavasse reisilt kaasa võetava alkoholi kogusesse. Kuna bussides ei ole piiramatult ruumi, on mõni firma kehtestanud piirangud.

Laevade alkoholikauplused peavad Soome rannavetes sõites olema kinni, mis tähendab seda, et müüki ei toimu pool tundi pärast Helsingist lahkumist ja pool tundi enne sinna saabumist.

Sellele vaatamata laiendab Eckerö Line kaupluste pinda laevadel.

“Laevafirmad peavad lisama müüki, et kompenseerida maksuvaba müügi kadumisest saamata jääv tulu,” ütles Eckerö Line’i tegevjuht Hakan Nordström. “Meie konkurendid on Tallinna Prismad, Citymarketid ja muud kauplused, kuigi hindades ei ole suuri muutusi oodata.”