Majandus- ja kommunikatsiooniminister Andrus Ansip ütles ajakirjanikele, et kõik sisulised vaidlused lahendati esmaspäeval, kuid leping vajab keelelist ülevaatamist.

Ministri hinnangul ei tähenda leppe allkirjastamise edasilükkumine tõrget ega kokkuleppele mittejõudmist. Viimastes vaidlusalustes küsimustes sõlmisid pooled tema sõnul kokkulepped esmaspäeva pärastlõunal.

SLK jätkab ministri sõnul liinide teenindamist põhimõtteliselt seniste tingimuste kohaselt, kuigi väikeste erisustega. SLK saab riigilt aastas dotatsiooni 75 miljonit krooni.

Ansipi sõnul kompenseerib riik SLK-le kütuste aktsiiside ühtlustamisest tuleneva kulude suurenemise, mis vastava seadusetäienduse vastuvõtmisel ulatub 2005. aastal kuni 1,5 miljoni kroonini.

Samas ei nõustunud riik kompenseerima SLK võimalikku lisakulu seoses kütuse üldise hinnatõusuga, lisas minister.

Ohutusnõuete täitmisega seotud võimalike lisakulutuste kompenseerimise osas jätkavad pooled kõnelusi.

SLK nõukogu esimees Vjatšeslav Leedo ütles kõnelusi kommenteerides, et sõlmitav lepe rahuldab SLK-d igati, kuigi firma soovis algselt saada märksa pikemat lepingut kui kaks aastat. “Meil ei oleks mitte midagi ka saja-aastase leppe vastu,” lausus Leedo.

Leedo sõnul püsivad praamipiletite hinnad praegusel tasemel, kui ei toimu järsku kulude suurenemist. Ta lisas, et tema praegu põhjust kulude suurenemiseks ei näe.

Ka Ansip kinnitas, et sõlmitav lepe ja selles sisalduv dotatsioon eeldab hindade püsimist senisel tasemel. Kõneluste üldist kulgu kommenteerides ütles minister, et kohati läksid vaidlused üle sündsuse piiri ja lähenemine oli vaevaline.

Nii Ansip kui Leedo lubasid leppe teksti pärast selle allkirjastamist avalikustada. Leedo sõnul välistab avalikustamine igasugused spekulatsioonid leppe teemal.

Riik alustab ettevalmistusi avaliku konkursi korraldamiseks, et leida Virtsu-Kuivastu ja Rohuküla-Heltermaa liinide teenindaja ajaks, kui sõlmitav lepe SLK-ga läbi saab.

Seniste konkursside ebaõnnestumise põhjusi kommenteerides ütles Ansip, et puudu on olnud nii ajast kui informatsioonist.