Mõis väldib teemat, kuhu ta kavatseb järgmiseks investeerida. Kas endiste ühispankurite Tallink saab endiste hansapankurite näol võimsa konkurendi?

Tundub, et Eesti rikkaim naine varjab salaplaani. Kuid tõenäoliselt võib uskuda versiooni, et ta lihtsalt ei tea.

Hansapanga asutaja Hannes Tamjärv, kelle investeerimisettevõtte HTB nõukogusse Mõis kuulub, sõnastab nii Mõisa, kuid ka paljude teiste Hansapanga endiste aktsionäride probleemi: ?Kui raha on tavapärasest rohkem, ei pea kohe sellega midagi peale hakkama.?

Seda võib tinglikult tõlkida ka nii: raha on nii palju, et sellega ei oskagi midagi peale hakata. ?Otse ettevõtlusesse tasub investeerida üksnes nii palju, kui ise pühenduda suudad,? selgitab Tamjärv.

?Raha ülesanne pole ilmtingimata raha teenimine,? kõlab Tamjärve suust lausa uskumatuna tunduv mõte.

Äripartnerid peavad Mõisa aususe mõõdupuuks, omalaadseks ärieetika ISO sertifikaadiks. Tiina Mõis otsib sõna, et öelda, milline peab olema äritegevus. ?Clean,? lausub ta lõpuks, sest emakeelsed väljendusvahendid lõppevad otsa.

Telefonitorus valitseb vaikus. Tundub, et iga eestikeelne sõna oma põhimõtete avamiseks tõstab Mõisa silme ette viimastel päevadel selgunud segaste äriskeemide kangelaste selgitused.

Ajalehtedest särab vastu Ühispanga endise presidendi Ain Hanschmidti aval naeratus, kui temast saab ootamatult panga kunagiste suurvõlgnike Tallinki ja Haapsalu mudatööstuse omanik.

Kommivabrikant Oliver Kruuda põhjendab Laidoneri villa võileivahinnaga müümist majandusminister Edgar Savisaarele maja väärtusetusega.

?Mul on sellest piinlik lugeda,? lausub Mõis. ?Ma ei taha olla nende inimestega samal ajal meedias, sest muidu võidakse arvata, et olen samasugune.? Ausad inimesed väldivad Mõisa sõnul tulevikus skeemimeistritega läbi käimist.

Parimad otsivad lähedust

Eesti üks mainekam ettevõtja, Eesti Ehituse omanik Toomas Luman kutsus Mõisa oma ettevõtte nõukogusse. ?Tiina Mõisa kutsumine ütleb tema kohta paljutki, sest juhtub harva, kui kedagi enda juurde kutsun,? ütleb Luman.

Hansapanga eksjuht Indrek Neivelt lisab: ?Tiina lõi meile kaasaegse arvestussüsteemi. Täna tundub lausa naljakas, et N Liidu reeglite järgi oli valuuta näiteks bilansivälisel kontol. Kui tihtilugu rääkisid raamatupidajad oma spetsiifilist deebeti-kreediti kontode keelt, siis Tiina rääkis nii, et ka teised aru said.?

?Üdini aus,? iseloomustab Mõisa Eesti juhtiva kooliõpikute kirjastuse Avita finantsdirektor Riina Karm. Karm kuulub aktsiaseltsi Genteel nõukogusse, millega Mõis juhib Hansapanga aktsiate müügist teenitud 278 miljoni krooni investeerimist.

Genteel omandas tänavu jaanuaris suure osa Paldiskis naftatransiidiga tegeleva aktsiaseltsi Alexela Terminal aktsiatest, mida juhivad Heiti Hääl ja Juhan Kolk. ?Ärieetika etalon,? kirjeldab ka Hääl oma vastset finantsinvestorit.

Sel kuul alustas Mõis koos Häälega Eesti ja Rootsi vahel kaubavedusid laevafirmaga Baltic Scandinavian Lines.

Mõis usaldas järelevalve Genteeli tegevuse üle oma kauaaegsetele sõbrannadele: audiitorikogemusega Riina Karmile, samuti meeste päevasärke õmbleva Maidiga turundusdirektorile Kaja Kersonile ning oma õele Maie Uudmäele. Kuid otsused langetab ta ise, naiskonda kaasamata.

?Tiina ei aruta oma tööasju väljaspool asjassepuutuvate isikute ringi,? räägib Karm. Investeeringud laevandusse täiendavad Karmi selgitusel terminali tööd ning mõlema valdkonna operatiivseks juhtimiseks piisab palgatud asjatundjatest.

Mõisale kuulub ainult üks kiire äriline otsus, kui ta neliteist aastat tagasi suundus kümneminutilise kaalumise järel Kaubandus-Tööstuskoja ametniku kohalt Hansapanga pearaamatupidajaks.

See otsus tõstis ta tänase Eesti üheks mõjukamaks investoriks. Kõiki järgnevaid otsuseid on ta kaalunud pikalt ja mitu korda. ?Ma ei ole ettevõtja, pigem raamatupidaja, kes suudab teistest paremini näha arvude taha peidetud võimalusi,? räägib Mõis. ?See, et olin Hansapanga pearaamatupidaja, ei tähenda, et tegin äri.?

Paneb endaga arvestama

Pole just tavaline, et mehed nõustuvad naisi äris võrdse partnerina võtma, tunnistab Mõisa kauaaegne sõbranna Riina Karm.

?Kui Tiinal on valida puhta ja kahtlase äri vahel, valib ta kindlasti puhta äri,? räägib Juhan Kolk. ?Kui puhast varianti ei pakuta, siis ta loobub.?

Eesti rikaste kõrval samuti kõrgushüppajate TOP 100 sekka kuuluv Tiina Mõis pakatab riskist ja võidutahtest, kirjeldavad temaga spordiplatsil kohtunud. Võib-olla elab ta golfi- või tennisepalle tagudes välja investeerimisotsuste langetamisel tagasi hoitud uljuse.