Lendama märtsis

Firma peakontoris luksuslikul Bahreini saarel Pärsia lahes koolitatakse praegu varem konkursi korras valitud 38 Eesti neidu, kes juba märtsis rahvusvahelistel lendudel kliente teenindama hakkavad. Jaanuari alguses Lähis-Itta lennanud eestlased osalevad 10-nädalases treeningprogrammis, elavad luksuslikes korterites ning naudivad Monaco-sarnase rikaste paradiisi meelelahutustööstust. Gulf Air tasub nende majutuse-, transpordi- ja söögiraha ning maksab treeningute eest pealegi. Naised saadavad raha omastele koju Eestisse.

“Meid on siin täiesti ära hellitatud, Eesti tüdrukud on täiesti sillas, kõik on väga hästi organiseeritud,” ütles varem Helsingi Vantaa lennujaamas töötanud Barbi Jaansoo (33).

Gulf Air otsis möödunud aasta lõpus ajalehereklaamide kaudu Eestist töötajaid, aasta lõpus tehti Tallinnas Olümpia hotellis testid ning kolme vooru põhjal valiti ligi 120 neiu seast välja 38. Otsiti hea väljanägemisega suhtlemisalteid neidusid. “Need ei olnud mingid missivalimised,” ütles Jaansoo.

Kõik mugavused

Eile nädalalõppu ja treeningute vaheaega tähistanud Jaansoo sõnul majutati eestlased juba esimesel õhtul kõikide mugavustega tubadesse uhiuues külalistemajas, kus nad elavad vähemalt aasta ehk tööloa lõppemiseni. “Kraanivesi ei kõlba siin kusagile, seda ei soovitata juua,” ütles Jaansoo, kelle sõnul andis firma algul kõikidele suure söögipaki ning pisut söögiraha. Nädalatepikkune treeningprogramm Gulf Airi peakontoris koosneb kolmest kursusest – esmaabi, turvalisus ning lennuteenindus. Igal hommikul tuleb buss kursuslastele järele ning õhtul toob koju.

Jaansoo sõnul on Bahreinis nii 22-aastasi kui ka üle 30-aastasi Eesti tüdrukuid. “Vabal ajal peame kodustega internetikohvikus ühendust, külastame häid restorane ja kohvikuid, käime teatris, kinos ja ööklubides, teeme sporti – rahast me siin saarel küll puudust ei tunne,” rääkis ta.

Bahreinis on praegu ligi 20 kraadi sooja, mis kohalikele tähendab talve, suvel tõuseb temperatuur isegi kuni 50 kraadini. “Mulle meeldivad soojad ilmad. Kui lendama hakkame, oleme siin vaid kaheksa päeva, ülejäänud aja viibime üle maailma,” ütles Jaansoo.

11. märtsil on eestlaste n-ö tiivapidu, millega tähistatakse treeningute lõppu. Pärast seda hakkab arvuti komplekteerima meeskondi lendudele üle maailma, kusjuures 12-liikmelisse meeskonda ei pruugi kaht eestlast sattuda.

Uus värbamislaine 6 kuu pärast

Gulf Airi teenustejuhi Michael Kenti sõnul loodab firma Eestis uued värbamiskatsed korraldada kuue kuu pärast. Seni oodatakse aga kõiki stjuardessiks või lennukikokas kandideerima firma kodulehekülje www.gulfairco.com kaudu.

“Eesti senised kandidaadid on olnud väga kõrge kvaliteediga, haritud, hea inglise keele oskusega, hea välimusega,” ütles Kent, kelle sõnul töötavad eestlased koos inglaste, iirlaste, hiinlaste, filipiinlaste, tailaste, liibanonlaste, prantslaste, marokolaste jpt rahvuste esindajatega.

Eestist värvati töölisi pärast põhjalikke uuringuid. “Eesti kultuur on Skandinaavia ja Venemaa mõjudega, Siin on väga elegantsed ja stiilsed naised,” ütles ta.

Värbamiskatsed kestsid kuni kuus tundi, nende jooksul paluti kandidaatidel tutvustada end ja oma sõpru. Jälgiti suhtlemisoskust ning läbisaamist teistega. Kolmandasse vooru jõudnutele tutvustati lepingut, Bahreini saart ning lennukompaniid.

“Meie töötajad saavad palju reisida, elavad Bangkokis, Sidneys, Londonis jm – üle maailma viietärnihotellides, me organiseerime neile väga tõsise treeningu, mille järel leiame neile vanemad töötajad, kes neid alguses lendudel aitavad, 8 päeva kuus on neil vaba,” ütles Kent.

Gulf Airi stjuardesside põhipalk on 2000 USA dollarit (üle 25 000 krooni), sellele lisanduvad muud tasud kuni 30 protsendi ulatuses. Neidudel on võimalik täiendusõppe järel lennukitele lapsehoidjateks saada – see tähendab ka spetsialisti kõrgemat töötasu. Suurem palk on ette nähtud ka lennumeeskonna juhile ning lennukokkadele. Viimaseid otsitakse ka Eestist, need peavad olema inimesed, kes on töötanud viietärnihotellis. Toivo Tänavsuu