Justiitsminister Lang on hämmeldunud poliitikute reaktsiooni üle justiitsministeeriumi ettepanekutele selle kohta, kuidas reaalselt realiseerida eelseisev eelarvekärbe, teatas justiitsministeerium.

„On ju selge, et ausa mängu juures ei pääse ükski ametiasutus oma töötajate reaalsissetuleku vähendamisest,“ ütles Lang. „Selleks peavad aga juhtidel olema õiguslikud võimalused.“

Langi sõnul ei piisa lihtsalt sellest, et eelarve muutmisega öeldakse, et asutusel on oma ülesannete täitmiseks vähem raha inimestele palgamaksmiseks. „Peavad olema ka õiguslikud võimalused palga vähendamiseks nii, et kõige nõrgemaid ei visataks lihtsalt tänavale ega jäetaks täitmata ametiasutuse ülesanded,“ rõhutas justiitsminister. 

„Eriti küüniline oleks olukord, kus koondamisest saadava kokkuhoiuga makstaks mõningatele ametnikele isegi senisest kõrgemat palka lootuses, et olukorra paranemisel saab koondamishüvitisi saanud töötajad taas tööle võtta,“ sõnas Lang.

„Kui meie majanduslik olukord on selline, nagu ta just praegu on, peab valitsus tegema kõik temast oleneva, et tagada ühiskonna sidusus ja solidaarsus.“

Justiitsministri sõnul oleks äärmiselt ebamõistlik minna seda teed, et riigilt palka saavate inimeste teatud kategooriate sissetulekute säilitamiseks suurendatakse töötute armeed või jäetakse riigi seadusest tulenevad ülesanded lihtsalt täitmata.

Lang leiab, et olukorras, kus Eesti vabariik seisab ülemaailmse majanduslanguse tingimustes peale taasiseseisvumist esmakordselt silmitsi olukorraga, kus rahvuslik kogutoodang väheneb, peaks tööandjal olema võimalik ka õiguslike vahenditega säilitada oma ettevõte ja selle tootmisstruktuur, et üle elada rasked ajad.

„Ühtlane palga ühepoolne vähendamine võib olla alternatiiviks ettevõtte konkurentsivõimetuks muutumisele ja töötajate koondamisele,“ ütles Lang. „Nestori ja Taliga avaldused viitavad sellele, et nad on valmis tänase kõhutäie nimel sööma ära ka seemnevilja.“

Lang on kindel, et jätkusuutliku Eesti tagamiseks tuleb tema poolt rahandusminister Ivari Padarile esitatud ettepanekuid arutada. „Ei saa elada stiilis, et viimane lahkuja kustutab tule,“ ütles minister.