Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna spetsialisti Siret Vildo sõnul alanesid augustis nii baasintressimäär, mis on positiivseks uudiseks juba laenu omavatele majapidamistele ja ettevõtetele, kui ka intressimarginaal. Eesti Panga teatel vähenes Eesti eraisikutele ja ettevõtete väljastatud laenu- ja liisinguportfell augustis 1,3 miljardi krooni ehk 0,5 protsendi võrra. Laenu- ja liisinguportfelli kogumaht oli augusti lõpus 258 miljardit krooni, mida on 4,7 protsenti vähem kui aasta tagasi, kirjutab Äripäev.

Kõige suurema languse on läbi teinud kaubandusele väljastatud laenude maht, mis on võrreldes aastataguse ajaga neljandiku võrra väiksem. Seevastu energeetikasektorile väljastatud laenude maht on praegu möödunud aastaga võrreldes neljandiku võrra suurem.

Eraisikute tarbimislaenude ning autoliisingute maht on viimase aasta jooksul vähenenud ligikaudu 9 protsenti. Samuti oli augustis eluasemelaenude aastakasv esmakordselt negatiivne ehk võrreldes mullusega oli augustis eluasemelaenude maht 0,3 protsendi võrra väiksem. Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal koguportfellis kasvas augustis vähem kui varasematel kuudel, nentis Eesti Pank. Augustis suurenes vastav näitaja 0,2 protsendipunkti võrra ning jõudis 6,5 protsendini portfellist.

Mõnevõrra paranes ehitus- ja veondussektorile ning hotellide ja restoranide sektorile väljastatud laenude kvaliteet, probleemid aga suurenesid põllumajandussektoris.