Esimesena käivitab Lasnamäe tööstuspargis mõne nädala pärast oma pressid ja robotid soomlastele kuuluv plastmassitehas IMCO, mis toob Soomest ja Rootsist üle Saabi ja Volvo luksusautode tuulutusrestide tootmise. Tehas hakkab samuti tootma kontoritarbeid.

?Lasnamäe on tööstuse arendamiseks väga hea koht, sest lisaks tööjõu lähedusele asuvad siinsamas suured kaubanduskeskused ning lähiajal rajatakse ka mitmed suured lõbustusasutused,? ütles IMCO OÜ juhatuse liige Kalle Voog.

IMCO tootmine kolitakse Tallinnasse Rootsi tehasest Ideaplast AB ja Soome tehasest TL-Coating OY.

Lasnamäel hakkab tööle ligi 80 inimest. 6000-ruutmeetrise tehase jaoks tundub inimesi vähevõitu olevat. Tegemist on kõrgtehnoloogilise ettevõttega, kus iga pressi juhib robot.

?Meie töötajad peavad olema väga hea ettevalmistusega, sest isegi remondimees tuleb toime vaid rakendusliku kõrghariduse abil,? selgitas Voog.

Kinnisvara poole hinnaga

Linnavalitsus alustas Lasnamäe tööstuspargi rajamist aasta tagasi, et pakkuda tootmispinda Tallinna kesklinnast lahkuvatele kergetööstusettevõtetele.

Linn jagab mitte enampakkumise, vaid arenduskonkursside kaudu välja 18 krunti, mille arendamiseks kulutab ligi 65 miljonit krooni. ?Linnavalitsus soovis, et tööstusettevõtted jääksid Tallinnasse, mitte ei lahkuks maale rajatavatesse tööstusparkidesse,? selgitas Lasnamäe tööstuspargi juhataja Rein Pinn.

Mullu alanud kinnisvarabuum tekitas olukorra, et kesklinnas asuv tööstuskinnisvara on kasulikum arendada elu- ja äripindadeks ning senine tootmistegevus viia mujale.

Linn pakub Lasnamäel kommunikatsioonidega varustatud ehituskrunte turuhinnast ligi kaks korda odavamalt.

Kui ettevõtjad maksavad samas piirkonnas hotellide ja büroode ehitamiseks maa ruutmeetri eest ligi 1200 krooni, siis tööstuspargis vaid kuni 745 krooni. Aasta tagasi maksis ruutmeeter tööstuspargis 550 krooni.

Tööstuspargi asukas omandab esmalt kolmeks aastaks hoonestusõiguse ja saab alles seejärel maa välja osta. Sellise skeemiga loodetakse Pinni sõnul kontrollida, et soodustingimustel omandatud maad hakatakse arendama vastavalt arenduskonkursil antud lubadustele.

1500 uut töökohta

Linna kavade kohaselt peab tööstuspark looma 1500 uut töökohta. Selleks kavandatakse 14,5 hektari suurune arenduskrunt kasutada viiendiku osas ärimaana ja ülejäänu tootmismaana.

Planeering koostati nii, et krunte on võimalik liita. Selliselt omandas Balti Logistika OÜ kolmest krundist koosneva kinnistu, kus ehitab välja kaupade ladustamise ja ümberpakkimise keskuse. Kaks krunti liitis ka Baltika, mis viib Lasnamäele nii tootmise kui ka laokompleksi.

Lasnamäe tööstuspark kaalub laienemist teisele poole Peterburi maanteed endistesse paekarjääridesse, sest senine kruntide jagamine läks nagu lepase reega, kinnitas Pinn. Kaheksateistkümnest krundist pole omanikku leidnud veel vaid kolm.

Kommentaar

Lasnamäe kaalus teised üles

Meelis Milder, Rõivatööstuse AS Baltika juht

Viime nii Baltika tootmise kui ka laod tuleva aasta lõpuks Lasnamäele. Kaalusime ettevõtte kolimist Tallinnast Harjumaale, kus oleks uue tööstuse avamine palju odavam, kuid otsustasime siiski Lasnamäe kasuks, et mitte kaotada tööjõudu.

Suur osa meie töötajatest elab tööstuspargi läheduses. Samuti võimaldab tühi ehitusplats ja linna poolt rajatavad kommunikatsioonid kujundada tootmisbaasi meie vajaduste järgi.

Rajame oma ettevõttele logistikakeskuse, mis on tänastest vajadustest ligi neli korda suurem. Niimoodi saame piisavalt avarad võimalused ettevõtte sisemiseks arenguks.

Nüüd saame kogu oma laomajanduse ühte koondada.

Loo juurde kuuluvat graafikut vaata Ärilehest.