„Kui astmeline tulumaks on praegusele koalitsioonile vastuvõetamatu, siis seda julgemalt võiks suurendada maksuvaba tulu,“ ütleb Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimees Lasse Lehis.

Jutt käib teemal, et Eesti maksusüsteemi järgi kehtib  Skandinaaviaga võrreldes piltlikult öeldes reegel: mida vähem siin palka saad, seda rohkem makse maksad.

Näiteks umbes 30 000 kroonise palga juures maksab Eesti inimene rohkem kui Taanis, Norras, Soomes ja Rootsis. Tegelikult muutuvadki Eesti maksud soodsaks alles siis kui su palk hakkab ületama 100 000 krooni aastas.

Esimene kurja juur on Eesti hüperkõrge sotsiaalmaks. Lääne-Euroopas on ainult Prantsusmaal kõrgem. Aga 30 000 palga juures on Eesti tulumakski kõrgem kui Norras ning ainult veidi madalam kui Soomes ja Rootsis.

Üks võimalus oleks hakata vähem teenivatel inimestel tulu- ja sotsiaalmaksu vähendama. See tekitaks aga astmelisust, mis praegusele valitusele ei istu. Nii soovitabki Lehis suurendada maksuvaba tulu osa.

„Näiteks Saksamaal on konstitutsioonikohus tunnistanud korduvalt riigis kehtinud maksuvaba tulu määra põhiseadusevastaseks, leides et see on liiga väike,“ ütleb Lehis „Nende mõttekäik oli selline, et maksuvaba tulu ei tohi väiksem kui riigi sotsiaalabi, sest muidu muutuks inimene ainuüksi tulumaksu maksmise tulemusena sotsiaalabi vajajaks ja see oleks vastuolus inimväärikuse põhimõttega.“

Meie poliitikud on siiamaani arvamusel, et maksuvaba tulu on suvaliselt määratav väärtus.