"Meie arvates on see muudatus tülikas ja ebavajalik. Isik, kes soovib ennast töötuks registreerida, peab ennast OÜ juhatuse ametist selleks ajaks vabastama ja enda asemele kellegi "sokutama"," ütles Lehis Ärilehele.

"Kui suur see probleem praktikas on, sõltub konkreetsest juhtumist - millega äriühing tegeleb, miks juhatuse liige tegutseb seal tasuta ning kui keeruline tal asendaja leidmine on. Sellepärast ei ole maksumaksjate liit ka otseselt selle seaduse vastu protesti avaldanud, sest me ei oska neid mõjusid hinnata."

Kui eeldada, et suurem osa juhatuse liikmetest leiab Lehise sõnul omale asendaja, siis see seadusemuudatus kokkuvõttes midagi ei muuda, tekitab ainult teatud inimestele rohkem asjaajamist.  Samuti eksimise võimalusi, kui unustatakse õigel ajal juhatusest n.ö ära kaduda. "Seega - erilist mõtet sellel asjal ei näe, aga otseselt vastu olla pole ka põhjust," lausus Lehis.

Kehtiva tööturuteenuste ja -toetuste seaduse alusel võib juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liige olla töötuna arvel, kui ta tasu ei saa. Erisus on mittetulundusühingu ja sihtasutuse juhtide osas. Nad saavad olla töötuna arvel, kui nende töötasu on kuni poole palga alammäära ulatuses.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna sõnul võib töötuid juhte kavas oleva seadusemuudatuste tõttu jääda maksimaalselt 3000 inimese võrra vähemaks.

"Äriühingu juhtimine ilma tasu saamata on inimese vaba tahe. Sellisel juhul end töötuna arvele võtta on täiesti põhjendamatu. Samas on meie eesmärk puudega inimeste hooldajad tuua tagasi tööturule, et nende majanduslik olukord paraneks," sõnas Tsahkna täna hommikul pressile saadetud teates.