Rahandusminsteeriumi halduspoliitika osakonna nõunik Uku Hänni põhjendab soodustuse kaotamist EVP-de väljaandmise lõpetamisega käesoleval aastal.

“Kui EVP-d käibelt kaovad, tekib olukord, et ei saa enammakstud summat nendes tagasi maksta, nii nagu kehtiv seadus ette näeb,” selgitas Hänni. Rahas maksmine on aga keeruline, sest EVP-d saab käsitada väärtpaberina ja tema turuhind võib olla muu kui nimiväärtus.

Pärast EVP-de käibelt kõrvaldamist on raske otsustada, mis summat maksta, ja seetõttu oleks õige aeg need soodustused kaotada, ütles Hänni. “Leidsime, et see on oma aja ära elanud soodustuse vorm, sest maa erastamine on niikuinii praktiliselt lõppenud.

Millised võiks uued riiklikud soodustused peredele maa ostmiseks olla, Hänni praegu nimetada ei osanud.

Hänni andmetel on EVP-des väljamakstavat soodustust kasutanud 1996. aastast, mil see jõustus, rohkem kui 6000 peret. Viimastel aastatel on umbes 300 peret aastas taotlenud lapsesünnisoodustust pärast erastamislepingu sõlmimist.

Samas kiitis valitsus neljapäevasel istungil heaks seaduseelnõu, millega pikendatakse EVP kasutamist erastamise maksevahendina poole aasta võrra. Erastamisväärtpaberitega võib seega endist viisi 2006. aasta 31. detsembrini tasuda erastatava maa, eluruumide ja mitteeluruumide eest.