Eraldi on vaatluse all eestlaste kogemus tähtajatu bussijuhtide streigi ettevalmistamisel, millest küll viimasel hetkel kokkuleppe kasuks loobuti, teatas transpordi ametiühingu pressitalitus.

Eesti ametivendade kogemusi tutvustav transpordi ametiühingu esimees Peep Peterson tunnistas, et Läti bussijuhte ühendav ametiühing LAKRS on piisavalt tugev, et jõuda juba lähiajal vähemalt samal tasemel üleriigilise palgaleppeni.

“Hea, et meie kogemust peetakse väärtuslikuks ja mõnes osas ehk ka järgimisväärseks. Kindlasti iseloomustab tulemuslikku ametiühingut kõrge streigivõime, kuid põhieesmärgid saavutatakse siiski läbirääkimislaua taga,” selgitas Peterson. Peterson kinnitas, et lätlased toetasid väga tugevalt ka Eesti transporditöötajate möödunudaastasi nõudmisi.

“Toetus oli seekord küll ennekõike moraalne, kuid ma ei välistaks, et vastastikune solidaarsus võib võtta oluliselt konkreetsemaid vorme,” ütles Peterson. Eesti transpordi ametiühingu ja autoala tööandjate kokkulepe saavutati detsembris napilt seitse tundi enne üleriigilise transpordiseisaku algust. Vastavalt kokkuleppele on transporditöötajate miinimumpalk alates veebruarist vähemalt 2 eurot ja 75 senti tunnis. Tulevast aastast tõuseb miinimum valemi kohaselt umbes 3 euro ja 60 sendini tunnis.