Kinnisvara omanikele kehtestatav maks moodustab 0,1 protsenti eluruumide katastriväärtusest, vahendas LETA. Kui uus maks saab heakskiidu ka seimis, hakkab see kehtima 1. jaanuarist 2010, vahendas Diena.
Peaminister Valdis Dombrovskis tõi näite, mil viisil uus maks Läti kinnisvaraomanikku puudutab. Kui Riias asuva 50 ruutmeetrise kinnisvaraobjekti väärtus on keskmiselt 50 000 latti (1,1 miljonit krooni), siis uue maksu kehtestamisel tuleb omanikul aastas maksta 50 latti (1100 krooni).

Rahvapartei huvid
Dombrovskis oli ka rahul, et koalitsioonipartnerid suutsid raskete läbirääkimiste kiuste siiski kokkuleppe saavutada. Seni oli maksu kehtestamisele vastu Rahvapartei, mis otsustas seda lõpuks toetada.
Kodanike Liidu seimifraktsiooni liider Anna Seile väitis aga, et teda häiris Rahvapartei tingimine maksu kehtestamise üle, et päästa sel viisil partei rahastajaid, kes on endile soetanud hulga kinnisvara.
"Ma tahan saavutada, et Rahvapartei käituks ausalt ja teostaks lubadused, mis võimaldaks vastu võtta kinnisvaramaksu," selgitas eile kohtumiselt lahkunud Seile.

Kinnisvaraärimehed pole rahul
Läti valitsuse otsust on juba jõudnud kritiseerida kinnisvaraarendajad ja ärimehed, kuna maksu kehtestamisel pole paika pandud miinimummäära, vahendas Dienas Bizness.
"See on üsna ajuvaba otsus," kuulutas Läti kinnisvaraarendajate assotsiatsiooni juhatuse liige Uģis Stīpnieks. "Minu arvates tuleks kehtestada näiteks miinimummäär – nii 10 kuni 20 latti (220-440 krooni)."
Valitsus vajab kokku 13 miljonit latti (287 miljonit krooni), osa summast loodetakse saada sigarettidele kehtestatud aktsiisi tõusust. Dombrovskis tõi aktsiisi tõstmisel eeskujuks Eestit.