Latt langes kolmapäeval 0,2 protsenti, jõudes kursini 0,709 latti euro suhtes. Kõige madalam tase, millel Läti keskpank lubab kauplemist on 0,7098 latti, vahendas ETV24 agentuuri Bloomberg.

Kõige suurema languse alates 2000. aastas tegi latt läbi 16. veebruaril, langedes 1,6%, mistõttu puhkesid spekulatsioonid võimaliku devalveerimise üle ja paljud lätlased kogunesid pankadesse ostma eurosid.

Londoni investeerimispanga Bear Stearns Cos. juhtivstrateegi Tim Ashi kinnitusel on kriis ähvardamas ning esimesed häirekellad löömas. Tema hinnangul peab latt nõrgenema, et vähendada väliskaubanduse puudujääki.

"Piirkonna mitmed riigid on ülekuumenemas. Väärtustused on juba paisutatud. Investorid vajavad vaid väikest põhjust, et võtta kasum välja ja müüa," lausus Raphael Marechal Londoni investeerimispangast Fortis Investments.

Ka Danske Banki vanemstrateeg Lars Christensen hoiatas, et sarnaseid ülekuumenemise märke esineb kogu Ida-Euroopas: "Pidu ei saa kesta igavesti."

Nii Rahvusvaheline Valuutafond kui ka Euroopa Keskpank on kritiseerinud Läti valitsust liialt vähese tegevuse eest majanduse kontrolli all hoidmisel.

Läti Panga pressiesindaja Martins Gravitise kinnitusel kohese kriisi riski aga pole.

Ka Zürichi Clariden Leu AG panga strateegi Andrzej Blachuti kinnitusel pole suurt langust oodata. "On loomulik, et kui me näeme kõrgeid kasvunäitajaid, siis me ootame nende aeglustumist mingil hetkel," selgitas ta.