„Aprilli lõpust toovad lätlased jälle palju ja väga odava hinnaga mune sisse. See on meie tootjaile tõsine konkurents, sest tarbija eelistab odavamat,” rääkis  linnukasvatajate seltsi esindaja, põl­lumajandusministeeriumi nõunik Matti Piirsalu.

Tema sõnul on lõunanaabrid tulnud meie turule, sest Läti rahva ostujõud on vähenenud. Ülearu toodetud munad üritatakse siin maha müüa.

„Kindlasti on kasulikum munad odavalt siin maha müüa kui need puruks visata,” kinnitas ka Talleggi juhatuse esimees Teet Soorm, kes pakkus hinnasõjale teist põhjust: „Neil keerati Euroopas ekspordikanalid kinni ja nüüd nad proovivad tulla siia turgu vallutama.”

Soorm märkis, et hinnaga, mida Balticovo pakub, ei ole võimalik Eestis mune toota. „Nii odavalt ei saa pikalt müüa. Möödunud nädalal oli nende hind 15 protsenti odavam kui meil, aga eks me kannatame selle ära. Oleme seni kõik oma munad maha müünud ja tuleb vaid oodata, kuni hinnasurve taandub,” sõnas ta lootusrikkalt, lisades, et seni on tootmismaht püsinud muutumatu ja kuigi kiiresti seda vähendada ei saagi.

Linnu Talu perenaine Astre Jaagant nentis, et praegu on küll müük vähenenud, kuid mitte lätlaste, vaid hooaja eripära tõttu. „Suvel läheb alati mune vähem ja oleme siis toodangut ka vähendanud,” sõnas ta. Jaagant usub, et firma väljakujunenud klientuur jääb neile kindlaks ja eelistab eestimaist muna. Ühtaegu kinnitas temagi, et kui kusagilt pakutakse palju odavamat kaupa, siis küsivad kliendid ka neilt hinda alla.

„Ka meie oleme oma hindu alla lasknud, lätlased pakuvad isegi 20 protsenti siinsest üldisest hinnatasemest odavamalt,” lausus OÜ Sanlind juhatuse liige Andres Puksov. „Tootmist me vähendanud ei ole, aga kui nad mõne suure kliendi ära võtavad, siis tuleb seda teha.” Ometi loodab ka Puksov, et olukord on ajutine. „Nende eesmärk ei ole müüa alla omahinna, vaid võita turgu. Kui vähegi võimalik, tõstavad nad hinna jälle kõrgemale. Lätis maksab muna üldiselt rohkem kui meil,” ütles ta ja lisas, et usub: dumping lõpeb sügisel.

•• Läti munatootja Balticovo toodab aastas pea pool miljardit muna ja lööb hinna alla hulgaga.

•• „Meie tootmishinda ei saa Eestiga võrrelda, sest toodame aastas kolm korda enam mune kui kõik Eesti tootjad kokku. Seetõttu on Balticovo palju efektiivsem. Ühtlasi annab paremaid tulemusi uus tootmistehnoloogia,” kummutas ettevõtte ekspordijuht Edgars Lesnieks Eesti tootjate väiteid, et nad müüvad mune siin dumpinguhinnaga.

•• Tema sõnul ei saa rääkida ka mingist uuest jõulisest turule tulekust. Firma on Eestis tegutsenud neli aastat ja peamiselt põhjusel, et siinsed ettevõtted ei suuda nõudlust rahuldada. Siiski on firma müügi- ja tootmismaht pidevalt kasvanud.