Kõnealune tellimus on osa Läti pikaajalisest plaanist tõsta oma õhukaitse võimekust. Leping hõlmab rakettide tarnimist, väljaõpet, vajalikku lisavarustust ning võimalust täiendavate tellimuste tegemiseks. Läti soetas esimesed RBS 70 õhutõrjeraketid juba 2004. aastal.

Saabi Põhjamaade ja Baltikumi regiooni juhi Anna Fröjdi sõnul on ettevõttel äärmiselt hea meel Läti RBS 70 õhutõrjerakettide uue tellimuse üle.

“See tellimus kinnitab, et Läti usaldab kaasaegset ja pika elueaga RBS 70 süsteemi ning Saabi tootmisvõimekust ja suurepärase kvaliteediga tugiteenuseid,” sõnas Fröjd “Järjest rohkem kliente kasutab ära RBS 70 paindlikku disaini, mis võimaldab süsteemi pidevalt uuendada ning kohandada vastavalt muutuvatele vajadustele,” sõnas Fröjd.

Läti kaitseministri Raimonds Bergmanise sõnul on õhutõrjekaitse Läti julgeoleku ja kaitsevõime tugevdamisel üks peamisi ja strateegilisi prioriteete. “Läti Kaitseministeeriumi ja Saabi vaheline leping on järjekordne kinnitus Läti ja Rootsi suurepärasele koostööle piirkonnas julgeoleku tagamisel. Rootsi on õhutõrjekaitse alal olnud Lätile suurepärane partner kogu meie pikaajalise koostöö ajal,” sõnas Bergmanis.

Ta lisas, et kahe riigi koostöö sai alguse 2004. aastal, kui Läti ühines NATOga ning selle raames on väljaõppe saanud paljud Läti relvajõudude sõdurid.

Saabi tooteportfellis on maa-õhk tüüpi lühimaa õhutõrjesüsteem RBS 70 ning selle edasiarendus RBS 70 NG. Tänaseks on Saab müünud üle 1600 RBS 70 süsteemi raketilennutusseadme ja rohkem kui 17 000 õhutõrjeraketti 19 riigile.