Kui 51 Läti parlamendisaadikut olid seadusemuudatuse poolt, olid 31 vastu, vahendab Delfi.lv. Erapooletuid ei olnud. Aktsiisilangetus puudutab üksnes kanget alkoholi ehk ühtegi jooki, mis jääb alla 22%-lise alkoholisisaldusega, see ei mõjuta.

Opositsoonisaadik Karina Sprūde märkis seadusemuudatuse vastu võtmisele eelnenud pika arutelu käigus, et täna näevad lätlased, kuidas rahva tervis pannakse riigieelarvega ühele joonele. Ka ütles ta, et asjaolu, et ainult kange alkoholi aktsiisi langetatakse, peegeldab tugevalt kange alkoholitootjate lobi. Seetõttu palus ta kaaluda ka õlleaktsiisi langetamist.

Samas teine parlamendi liige, Armands Krauze märkis, et alkoholiaktsiisi langetamise eelnõul on mitu eesmärki. Ta tõdes, et ühelt poolt on selle eesmärgiks negatiivse mõju vähendamine riigieelarvele, aga mitte vähem olulisem ei ole tohiks olla kohalike alkoholitootjate toetamine. Kuivõrd need on ennekõike õlletootjad, mitte kange alkoholi tootjad, kutsus ka tema üles kaaluma ka alkoholiaktsiisi langetuse laiendamist ka õlletootjatele.

Sellele juhtis tähelepanu ka Aldis Gobzem, kelle sõnul ei võtnud seimi rahandus- ja eelarve komisjon kuulda argumente, et mõelda tuleks ka kohalikele õlletootjatele, kirjutab Lsm.lv. Seimi saadik Alexander Kirstein oli seisukohal, et rahandusministeerium on parlamendisaadikuid eksitanud, kuivõrd seaduseelnõu koostamise ajal ei olnud veel teada, mis tasemeni langevad alkoholihinnad 1. juulist Eestis. Ka küsis ta, kas alkoholiaktsiisi langetamine teeb Lätist kaasaegse ja jätkusuutliku riigi.

Seimi avalike suhete osakond on varasemalt põhjendanud alkoholiaktsiisi langetamise vajadust Eestis 1. juulist kehtima hakanud alkoholiaktsiisi langetusega. Nimelt on lätlased seisukohal, et see mõjutab negatiivselt Läti piirialade kaupmehi ja senist piirikaubandusest tulud tulu.

Läti rahandusministreeriumi prognooside kohaselt võib Eesti alkoholiaktsiisi langetus tähendada 92 miljoni euro võrra maksude laekumise vähenemist Läti riigieelarvesse. Selleks, et olla Eesti hinnatasemega konkurentsis, tehtigi ettepanek kange alkoholi aktsiisi 15%-liseks langetuseks. Nii vähendatakse negatiivset mõju Läti riigieelarvele 32 miljoni euroni.