Valitsus andis sama otsusega enda kontrolli alla võetud 51% aktsiatest üle Läti Hüpoteegipangale, (Latvijas Hipotēku banka), mille kaudu hakatakse panka haldama, kirjutab Läti Delfi.

Käesoleval hetkel ei ole veel teada kui kalliks valitsuse otsus maksumaksjatele läheb. Ostuhind oli igaljuhul sümboolne — kaks latti. Ministrite kinnitusel annab valitsus aktsiad lähemal ajal üle strateegilisele investorile. Samuti kinnitas valitsus, et on veendunud Läti pangandussüsteemi stabiilsuses.

Peaminister Ivars Godmanise sõnul oli pangal tõsiseid majandusraskusi, kuigi üldiselt tegutsetakse edasi. “Me soovime tugevdada panga likviidsust,” selgitas Godmanis.

Läti valitsus, Läti Pank ja finantskomisjon on veendunud, et Parex Panga raskused on seotud ülemaailmse finantskriisiga.

Rahandusminister Atis Slakterise sõnul oli Lätil valida aktsiate kontrollpaki ostmise või panga pankrotti laskmise vahel, millega oleks omakorda kaasnenud hoiuste kompenseerimise kohustus.

Parex banka asuati 1992. aastal, praegu töötab Lätis pangas umbes 2500 inimest. Panga esindused on 15 riigis, sealhulgas ka Eestis.

Barex banka aktsiatest kuulus 85 protsenti panga asutajatele Viktors Krasovickisele ja Valērijs Karginsile, kes on püsivalt olnud Läti kõige rikkamate inimeste nimekirjas.

Läti panga president Ilmārs Rimševičs, et teised Läti pangad on iseseisvaks toimetulekuks piisavalt tugevad.