Küsimust finantskriisi tõttu raskustesse sattunud ja seejärel riigistatud Läti panga brändi väljavahetamisest arutatakse Melngailise sõnul lähemalt panga strateegia ümberkujundamise juures, mis on praegu edasist tegevust määrava põletava asjana käsil, vahendas Läti Delfi.

Melngailis kinnitas ka seda, et pärast seda, kui läbirääkimistel lepingupartneritega lepiti kokku probleemsete sündikaatlaenude tagasimaksmise tähtajad, on hirmud panga maksejõu kohta kadunud.

Eile lõpetas Parex pank edukalt läbirääkimised laenuandjatega, leppides kokku laenude tagastamise tingimused. Esimese osa laenust - 232,5 miljonit eurot (3,6 miljardit krooni), mis moodustab laenust 30 protsenti - koos kogunenud intressidega on pank juba tagasi maksnud. Ülekanne tehti ära eile ja vahendid tehinguks eraldati riigikassast, teatas pank.

“Eduka kokkuleppe saavutamine sündikaatlaenu andjatega viitab sellele, et panga stabiliseerimisel on astutud väga oluline samm. Töötame praegu väga aktiivselt mitme erineva arenguplaaniga ning pöörame palju rõhku nii era- kui äriklientide teenindusele,“ ütles Parexi juhatuse esimees Nils Melngailis. Lisaks rõhutas Melngailis, et panga stabiliseerumist ning strateegilist arengut hindas ka Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank, mis on kinnitanud ka oma huvi asumaks panga väikeaktsionäriks.

Parex banka kokkulepe sündikaatlaenu andjatega laenu tagasimakse graafiku kohta on järgmine: 30% ehk 232,5 miljonit eurot (3,6 miljardit Eesti krooni) makstakse tagasi 2009. aasta märtsis, 40% ehk 310 miljonit eurot (4,8 miljardit Eesti krooni) makstakse tagasi veebruaris 2010 ning lõplik 30% ehk 232,5 miljonit eurot (3,6 miljardit Eesti krooni) makstakse tagasi 2011. aasta mais.

Parex bankal on kaks kehtivat sündikaatlaenu. Esimene laen on summas 275 miljonit eurot (4,3 miljardit Eesti krooni), mis sõlmiti 21. veebruaril 2008, ning teine laen summas 500 miljonit eurot (7,8 miljardit Eesti krooni), mille laenutehing sõlmiti 29. juunil 2007.