Läti kosmeetikafirma Skin Laboratory (kaubamärgi Madara) juht, asutaja ja üks omanikke Lotte Tisenkopfa ütleb, et asi sai alguse tema hobist – kohalikest taimedest näo- ja nahakreemide kokkusegamisest. Oma köögis valmistatud asjad hakkasid esimesena meeldima sõpradele ja tuttavatele. Sellest väikesest ringist sündis äriidee ja nüüd on neli kahekümnendates eluaastates naist Läti kõige kiiremini kasvava kosmeetikafirma omanikud.

Lotte ise on tegevjuht, kes vastutab ka tootmise eest. Tema õde Paula juhib müüki Lätis. Lotte köögi toodangu esimene klient Zane Rugina tegeleb turundusega. Liene Dr a-zniece on disainer. Ainukese mehena kuulub omanike sekka finantsjuht Uldis Iltners.

Noored tüdrukud ja äri

“Firma käivitamiseks, väikese tootmise rajamiseks kulus kaks aastat ja 65 000 latti [umbes 1,5 miljonit krooni – toim],” meenutab Tisenkopfa. Käidi pankadest raha küsimas, kuid kusagil ei olnud õnne. “Nii noored tüdrukud ja äri? See nüüd küll kokku ei sobi!” arvasid pankurid. Lõpuks kraabiti kokku kõik iskiklikud säästud ja laenati emadelt, isadelt, sõpradelt. 2004. aastal alustati kavakindlat tööd ja eelmise aasta detsembris jõuti esimese nelja tootega Madara kaubamärgi all Läti turule.

Vähem kui aasta hiljem on tootmises juba 20 artiklit ja Lätis ollakse esindatud kõigis olulisemates poodides. Nii Rugina kui ka Tisenkopfa tunnistavad, et headele kaubanduspindadele, näiteks Läti olulisemale kosmeetikamüügivõrgule Kolonna ligi pääsemine oli nii kiire läbilöögi puhul ülioluline. Detsembris läbi saava esimese tegutsemisaasta käive tuleb mõni miljon krooni, järgmiseks aastaks ennustatakse juba ligi 15 miljonit. Tooteid eksporditakse Suurbritanniasse, Kanadasse ja Leetu, õige pea ka Saksamaale ja Prantsusmaale. Eestis hakatakse neid müüma sellel nädalal Stockmanni kaubamajas. Helsingi peakontoris vaadati, et Riia Stockmannis läheb kiiresti ülesmäge mingi Madara-nimeline kosmeetikasari. Sellest tuligi ettepanek proovida sama asja Tallinna Stockmannis.

Õnn on pöördunud ka rahalises mõttes. Nüüd helistavad pankurid ise ja pakuvad raha, muigab Tisenkopfa. Äsja alustati uue tehase ehitamist, mis valmib järgmise aasta märtsis. See peaks tõstma tootmisvõimsuse praeguselt kahelt tonnilt kahekümne tonnini kuus.

Madara ökokosmeetika

•• Läti Madara on nii naisenimi kui ka taimeperekond, mis kannab eesti keeles nime madar. Eestis kasvab näiteks värvmadar, hobumadar, liivmadar.

•• Skin Laboratory turundusjuht Zane Rugina ütleb, et see ei tähenda, et tootmises kasutatakse ainult või peamiselt madarat. Kasutatakse ikkagi paljusid taimi, mida leidub Lätis, Leedus ja Eestis. Põllumehed kasvatavad või korjavad neid loodusest, siis saadetakse korjatu Läti tehasesse, kus sellest saadakse kosmeetika jaoks vajalikud lähteaineid.

•• Skin Laboratory tooted on puhtalt taimset päritolu, midagi sünteetilist neis ei ole. Tisenkopfa ütleb, et teda ennast mõjutas kunagi taimekosmeetikat katsetama eelkõige just see, et ta oli tavakosmeetika vastu allergiline.

•• Nii hakkaski ta otsima igasuguseid taimi, millest saaks teha kreeme ja šampoone. Sünteetikat, naftasaadusi ja loomset päritolu aineid, mida leidub tavakosmeetikas, Skin Laboratory ei kasuta. Ainult taimi.