Kui veel eelmistel aastatel külastasid Läti turistid Saaremaad Soomest ning Rootsist pärit turistidega võrreldes oluliselt vähem, siis tänavu on lätlaste arv kasvanud hüppeliselt.

“Tegelikult märkasime juba eelmisel sügisel, et lätlasi käib Saaremaal varasemast märksa rohkem,” rääkis Georg Ots Spa juht Kätlin Tõusme. Tõeline Eesti-ihalus haaras lätlasi aga sellel kevadel. Tõusme tõi näiteks, et kui eelmise aasta aprillis moodustasid lätlased GO Spa külalistest kõigest neli protsenti, siis sel aastal samal ajal juba 24 protsenti. “Neid on tõesti väga palju juurde tulnud. Kui varem on lätlased rohkem liikunud suvel, siis nüüd teeb rõõmu, et neid ka talvel meil rohkem käib,” lausus Tõusme. Ühe peamise põhjusena nimetas Tõusme seda, et firma on Lätis palju reklaami teinud.

GO Spa klientidest üle kahe kolmandiku on eestlased, seega on lätlased tõusnud eestlaste kõrval suurimaks kliendirühmaks. “Soomlasi käib meil ainult kolm kuni viis protsenti kõigist külastajatest.”

Saaremaal kolme sanatooriumi pidava Saaremaa Spa Hotelsi müügi- ja turundusosakonna juhataja Frey-Christian Fernelius lausus samuti, et lätlased on varasemaga võrreldes tunduvalt sagedasemad külalised. “Kõige rohkem käib meil välismaalastest seni soomlasi, kuid lätlased on rootslastest juba möödunud ning saavutanud teise koha,” rääkis Fernelius. Tema sõnul on lätlaste osakaal vaikselt kasvanud juba paar aastat, ent sellel aastal on kasv olnud hüppeline.

Lätis pole saari

“Üks põhjus on kindlasti see, et laevaliin Läti ja Saaremaa vahel on saanud väga populaarseks. Lätlastel endal ju saari ei ole, nende jaoks on see teistmoodi kogemus,” ütles Fernelius. Kuressaare turismiinfokeskuse spetsialist Kati Aus lausus, et aastataguse ajaga võrreldes külastas näiteks mais keskust ligi kaks korda rohkem lätlasi. “Välismaalastest käib rohkem vaid soomlasi ja võib-olla ka sakslasi. Lätlased on selles arvestuses kindlasti vähemalt kolmandal kohal,” lausus ta.

Arco Vara Saaremaa büroo juhataja Arvo Eensaare sõnul kinnisvaraäris lätlaste horde märgata ei ole.

Ka Leedu turistide arv on kasvanud

•• Kui Kuressaare tänavapildis annavad endast enim märku just lätlased, siis Mõntu ja Ventspilsi vahelisel laevaliinil Scaniaga opereeriva firma SSC Ferries juhatuse liikme Anu Lombi sõnul on Leedust pärit sõitjate arv kasvanud veelgi kiiremini.

•• Juuni reisijate arv peaks tulema 3000 kanti ja 25. juuni seisuga oli lätlasi teenindatud 722, ütles Lomp. Lätlastele järgnesid eestlased, leedukad, soomlased ja sakslased. Kokku on teenindatud 23 riigi turiste.

•• “Lätlasi on mõnevõrra rohkem kui möödunud aastal, aga pigem on suurem olnud just leedukate arvu kasv,” rääkis Lomp.

•• Ühe põhjusena nimetas Lomp tõika, et sellel aastal oli Saaremaa esindatud ka Leedu turismimessil. “Samas, leedukad on sellised, kellele mõjub kõige rohkem suust suhu reklaam.”