Eesti laevafirma on saanud Läti ametivõimudelt eriloa opereerida nimetatud reise Lätis kehtiva eriolukorra ajal, mida Läti valitsus pikendas läinud nädalal kuni 9. juunini 2020. Riiast Stockholmi suunal väljumisi on võimalik kasutada autoga tööle minekuks ka neil eestlastel, kellel on vaja Rootsi tööle minna.

Tallink teeb maikuus laevaga Romantika kaks edasi-tagasi erireisi Riia-Stockholmi liinil, vastavalt 19.-20. mail ja 27.-28. mail, et võimaldada kahe riigi vahelist hädavajalikku transpordiühendust nii pendelrändajatele kui kaubavedajatele, ütles ettevõte pressiteate vahendusel. Kuna Läti riik rahaliselt neid reise ei toeta, on piletihinnad ka nendel reisidel tavalisest kallimad.

Kahe edasi-tagasi erireisi ajakava on järgmine (kõik kellaajad on antud kohaliku aja järgi):

  • teisipäev, 19.05: Riia (väljumine kell 16:00) – Stockholm (saabumine 20.05, kell 11:00)
  • kolmapäev, 20.05: Stockholm (väljumine kell 16:00) – Riia (saabumine 21.05, kell 12:00)
  • kolmapäev, 27.05: Riia (väljumine kell 16:00) – Stockholm (saabumine 28.05, kell 11:00)
  • neljapäev, 28.05: Stockholm (väljumine 16:00) – Riia (saabumine 29.05, kell 12:00)


Erireiside kontekstis loetakse prioriteetseteks reisijateks neid pendelrändajad, kelle tööandjad on täitnud eelnevalt nõutud vormi ja taotlenud Läti Investeerimis- ja ettevõtluse arendamise agentuurilt (Investment and Development Agency of Latvia) vajaliku loa reisida Rootsi töö eesmärgil. Pardale lubatakse ka reisijad, kel on muud vältimatud põhjused Rootsi reisimiseks.

Ühtlasi lubatakse Stockholmist väljuvatele erireisidele pardale ka need EL kodanikud, kel on õigus Lätti siseneda või reisida läbi Läti transiidi korras Lätis kehtiva eriolukorra tingimustes, ning nende puhul ei nõuta ka Läti Investeerimis- ja ettevõtluse arendamise agentuuri vastava ankeedi täitmist.

Reisijad, kes tulevad pardale Stockholmist, peavad olema kas sõiduautoga reisijad või peavad endale korraldama Riia sadamasse saabudes individuaalse transpordi laevale vastu, sest ilma oma transpordita reisijatel ei ole luba lahkuda sadama territooriumilt jalgsi või ühistranspordiga.

Reisijad, kes soovivad erireisile piletit osta, peavad enne piletiostu kontrollima, et neil on kehtiv õigus sihtriiki siseneda. Reisimine turismi või puhkuse eesmärgil ei ole erireiside kontekstis lubatud.

Kõikidele reisijatele rakendub Riiga saabumisel, vastavalt Lätis kehtivatele eriolukorra nõuetele 14-päevane isolatsiooninõue peale Lätti sisenemist. Nimetatud piirang ei kehti kaubavedajatele.

Tööandjad, kelle töötajatel on vaja Rootsi reisida Tallinki laeva Romantika erireisidega, peavad täitma vastava vormi loa taotlemiseks Läti Investeerimis- ja ettevõtluse arendamise agentuuri veebilehel.

Läti, Rootsi ja teiste EL riikide kaubavedajatel on lubatud antud erireisidel ka kaupu transportida. Ainus kehtiv piirang on see, et kaubaveokite juhid peavad reisile asudes olema terved ja neil ei tohi esineda koroonaviiruse sümptomeid.

Kaubavedajatelt ei nõuta eraldi loa taotlemist kaubavedude teostamiseks antud erireiside väljumistel. Kaubavedude broneeringuteks palume kaubavedusid teostavatel klientidel pöörduda ettevõtte cargo klientide klienditeeninduse poole (cargo@tallink.lv, +371 670 997 07).

Infoks reisijatele, kes soovivad tööreisiks piletit osta:

Peale seda, kui nõutud vorm on täidetud Läti Investeerimis- ja ettevõtluse arendamise agentuuri veebilehel, saab reisija broneerida pileti Tallinki Läti klienditeeninduse kõnekeskuse kaudu. Spetsiaalse broneeringuvormi saab täita SIIN või broneerige oma reis e-kirjaga: booking@tallink.lv või helistades +371 67099700.

Kõik reisijad peavad enne pardale astumist kinnitama, et nad on hea tervise juures ning et neil ei esine ühtki koroonaviiruse sümptomit reisile asudes. Reisijaid, kes on haiged või kel on ilmnenud haigussümptomid, pardale ei lubata. Laevapardal kehtivad ranged ohutusmeetmed, et tõkestada viiruse edasist levikut.

Tallink Grupil ei ole käesoleval hetkel informatsiooni, millal taastatakse tavapärane reisijate liiklus Riia-Stockholmi liinil, kuid ettevõte kommunikeerib viivitamata plaanidest, mis puudutavad tavapärase reisiliikluse taastamist antud laevaliinil, niipea kui vastavad otsused on langetatud.