„Praegu on projekteerimisstaadiumis teadus- ja innovatsioonikeskus, mis on Tarus asuva AHHAA keskuse analoog. Selle üldpind saab olema 6000 ruutmeetrit. Ehitusmaksumuse üle on veel vara arutleda, kuid need jäävad 12-15 miljoni euro vahemikku,“ rääkis majanduslehele Ventspilsi kommunaalmajandustalituse direktor Andris Kausenieks.

Ventspilsi kodulehe andmetel plaanitakse ehitusega alustada 2018. aastal ning ehitus peaks kestma kaks aastat.

Keskuses hakkaksid asuma erinevad interaktiivsed füüsika, keemia, geograafia matemaatika ning erinevate tehnoloogiatega seotud stendid.
Ehitust loodetakse finantseerida eurorahadest.

AHHAA keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Mathis Bogens kinnitas,et keskus suhtub Ventspilsi ehitatavasse teaduskeskusesse igati tervitatavalt. "Nad asuvad meist kaugemal kui 400 kilomeetrit ja see on väga hea vahemaa kahe sarnase keskuse vahel. Näiteks asub AHHAAle lähim teaduskeskus „Heureka“ Vantaas, meie vahe on ligi 300 kilomeetrit ja me ei pea teineteist konkurentideks," lausus Bogens.

Bogensi sõnul on nad Ventspilsi rajatava keskusega palju suhelnud, käinud üksteisel külas ja oleme samas konsortsiumis ka ühes Interregi projektis. Tegemist pole tema sõnul ka Läti esimese teaduskeskusega. Näiteks tegutseb teaduskeskus Zinoo tänaseks päevaks juba neljas Läti linnas (Cesis, Riia, Daugavpils, Liepaja), rääkis ta.

Ventspilsi rajatav keskus tuleb Bogensi sõnul AHHAAst kaks korda väiksem. "Seega endiselt on AHHAA suurim teaduskeskus 1000 kilomeetri raadiuses. Nad ei plaani ka ise eksponaate ehitama hakata, mis võib muuta nad ka tulevikus meie kliendiks," lausus Bogens.

AHHAA teaduskeskust külastas eelmisel aastal 205 551 inimest. Neist välismaalasi 38,2%. Lätlasi oli külastajate seas 22,97%.

Rekordaasta oli 2014, mil külastate arv oli ligi 218 000.
Toona kinnitas keskuse juhatuse liige Pilvi Kolk, et 48% keskuse külastajatest on välismaalased ning neist omakorda pooled lätlased.

Bogens kinnitas, et Läti klientide nimel kavatseb keskus vaeva näha täna ja ka tulevikus. Nii sõidab järgmine nädal kuueliikmeline meeskond Lätti ja Leetu AHHAAd tutvustama. "Võtame kaasa enda eksponaate, töötoad ja teadusteatri ning tutvustame AHHAAd kolmes Läti linnas," ütles ta.