Järgmisel aastal Lõuna-Eestis suletavad prügilad sunnivad piirkonna jäätmeid vedama sadade kilomeetrite kaugusele. Eestis suletakse järgmise aasta 16. juuliks mitmeid euronõuetele mittevastavaid prügilaid ning see jätab Lõuna-Eesti sisuliselt prügilavabaks. Lähimad prügilad jäävad Pärnumaale Paikusele ja Jõgevamaale Tormasse, mis tähendab prügi piirivaldadest üle saja kilomeetri kaugusele vedamist.

“Praegu on kõige tõenäolisem variant vedada tuleval aastal Paikusele, kuid samuti on olemas ka mõningad teised võimalused,” lausus Valga keskkonnakeskuse esindaja Riho Karu. “Algul oli varuvariandiks vedamine Lätti, kuid keskkonnaministeeriumi kaudu selgus, et Läti minister oli asjale kategooriliselt vastu.” Läti keskkonnaministeeriumile asi ei meeldinud, sest Eesti prügi lisandudes saaksid nende prügilad peagi täis.

Samal ajal käib Sangaste vallas parajasti keskkonnamõjude mõõtmine ja sinna võib kerkida põhimõtteliselt kogu Lõuna-Eesti prügimahtu töötlev jäätmetöötluskeskus.

Sangaste vallavanema Kaido Tambergi sõnul on teoreetiliselt võimalik püstitada järgmiseks aastaks valda täiesti töökorras prügitöötluskeskus, kuid selleks peab keskust loov firma saama veel heakskiidu kohalikelt elanikelt ja tuleb kehtestada detailplaneering.

Sangastele kavatseb keskuse ehitada juba Sillamäel analoogselt tegutsev Ecocleaner. Keskus töötleb segaolmeprügi rekultivatsioonipinnaseks või jäätmekütuseks, mida omakorda saab edasi müüa.

Katab vajaduse ära

Firmajuht Tommy Biene sõnul töötleks keskus aastas 35 000 tonni prügi, mis oleks ka Cleanaway tegevjuhi Argo Luude sõnul täiesti piisav kogus, et katta Valga-, Võru-, Põlva- ja Viljandimaa prügilavajadus.

“Oma hinnapoliitikaga üritame turgu mõjutada enda kasuks,” selgitas Biene. Nimelt pakub töötlustehas segaolmejäätmetele 10% odavamat hinda. “Kuna töötleme segaolmejäätmeid, siis ei peaks piirkonnas ka inimesed Tallinna kombel kõiki jäätmeid sorteerima, vaid eraldi koguma ohtlikud jäätmed, pakendid ja näiteks autokummid.”

Cleanaway: hind peaks langema

•• Prügifirma Ragn-Sells ärijuht Agu Remmelg vihjas sellele, et muutused põhjustavad hinnatõusu, sest prügifirmade veokulud kasvavad.

•• Ragn-Sellsiga konkureeriva prügifirma Cleanaway prokurist Argo Luude arvas konkurendist erinevalt, et isegi veokulude suurenemisega peaks prügi äraveo hind järgmisel aastal reaalselt hoopis langema.

•• “Praegu on prügiveos põnevad ajad. Majandusliku loogika kohaselt peaksid kasvavad kaugused hinda kasvatama, kuid kuna käib turuhõivamine, siis peaks konkurents seda hoopis langetama,” ütles Luude.

•• Nii Agu Remmelga kui ka Argo Luude arvates võib uus keskus logistiliselt ja majanduslikult soodsamaks osutudes järgmisel aastal prügiprobleeme leevendada.