„Liiklusseadus keelab Läti residentidel juhtida Läti territooriumil sõiduautot, mis on alaliselt registreeritud välismaal. Seadusega nähakse ette ka mitmeid erandeid, mis on seotud töötamise või õppimisega,“ teatas ministeerium.

Pressiesindaja sõnul liigub Läti teedel märkimisväärne hulk alaliselt lätlaste kasutuses olevaid autosid, mis on registreeritud välismaal, see aga põhjustab ebavõrdset kohtlemist Lätis registreeritud autode omanikega. Välismaise registreeringuga autod ei pea tegema Lätis ülevaatust ja nad ei tasu Läti seadustega ette nähtud makse. Samuti teeb see keeruliseks rahatrahvide ja muude karistuste menetlemise.

Heakskiidetud muudatusettepanek näeb ette, et välismaal registreeritud autot võib Läti teedel kasutada 92 päeva aastas.

Nagu ütleb praegune Läti liiklusseadus, tuleb sõiduk, mis osaleb liikluses Läti teedel üle kolme kuu, registreerida Lätis ettenähtud korras. Muudatusega laiendatakse see nõue kõikidele sõidukitele kõikidel võimalikel juhtudel, sealhulgas ka sõiduautodele, mis on renditud välismaalt.

„Muudatused on vajalikud, kuna praegune kord lubab ülemäära pikaks ajaks liiklusesse välismaal registreeritud autod. Peamiselt on sellised autod registreeritud Leedus, Suurbritannias, Norras ja Eestis,“ põhjendatakse otsust.