1994. aasta kevadel loodud erastamisväärtpaberite süsteem lahendas omandireformi käigus välja antud „kollaste kaartide“ edasise kasutamise ja õigusvastaselt võõrandatud vara kompensatsioonide väljamaksmise probleemi.

Elektroonilise erastamisväärtpaberi nimiväärtus moodustus isikule määratud hüvitusväärtpaberi ja rahvakapitali obligatsiooni ( RKO) arvestuslike väärtuste summast ning registreeriti selleks loodud erastamisväärtpaberite keskregistris.

Kümne aasta jooksul on avatud kokku 707 354 EVP arvet ja välja antud 14,64 miljardit EVP krooni. Sellest on erastamisel kustutatud 13,91 miljardit ja kasutusarvetel ringleb praeguse seisuga 730 miljonit EVP krooni.

RKO arvestuskaardi alusel sai EVP arveid avada kuni 31. märtsini 1996. Kompensatsioone erastamisväärtpaberites makstakse jätkuvalt välja kuni 31.detsembrini 2005.

Erastamisväärtpabereid saab kasutada eluruumide erastamise seaduse ja maareformi seaduse alusel omandatava vara eest tasumiseks kuni 1. juulini 2006.

Erastamisväärtpaber on vabalt kaubeldav ja seda saab turuhinnaga osta ja müüa. EVP arveid teenindavad kõik Ühispanga ja Hansapanga pangakontorid.