Eestil Vneshekonompangast veel midagi loota pole

AARE REIVART

Leedu ja Venemaa leppisid sel nädalal kokku Vneshekonompangas külmutatud raha Leedu hoiustajatele tagastamise protseduurides ning kirjutasid alla vastavale protokollile. Eesti puhul seisab asi valitsustevahelise kokkuleppe taga.

Eesti Panga ja Vneshekonompanga poolest võiks raha väljamaksmine Eesti klientidele alata kohe, sest raamatupidamise pool on paigas, ütles Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann Eesti Päevalehele. "Asi seisab vaid valitsustevahelise kokkuleppe taga, lisas ta.

"On raske prognoosida, kas ja millal Eesti hoiustajad oma raha tagasi saavad," ütles välisministeeriumi= välismajanduspoliitika osakonna Euroopa ja SRü büroo nõunik Margus Rava.

Rava sõnul on Venemaa võla küsimust arutatud senistel valitsustevahelistel kohtumistel ja seda tuleb teha ka edaspidi. "Teatud lootused on seotud moodustatava valitsustevahelise komisjoniga," ütles Rava.

Leedus algab raha väljamaksmine alles siis, kui selle on heaks kiitnud ka Leedu Pank ja Vneshekonompank ning pärast seda, kui Vene valitsus annab Vneshekonompangale vastava korralduse.

"Hoiuste tagasimaksmise protseduurid on selged ning nüüd on meil õigus öelda Venemaale - andke raha tagasi," ütles Leedu töörühma juht ning Leedu kespanga juhataja asetäitja Kazimieras Bublys Baltic News Service-le. Ta prognoosis, et hoiuste hüvitamine algab järgmisel aastal. Raha maksab välja Hermis Pank, mis on varem kolmel korral maksnud välja Leedu riigi poolseid hüvitisi Vneshekonompangas hoiustajatele. Töögruppide järgmine koosolek toimub märtsis. Eesti riigi ja klientide raha oli selle aasta 31. märtsi seisuga Vneshekonompangas kinni 830,9 miljonit krooni. Sellest 473,9 miljonit krooni oli külmutatud Balti ühispanga (UBB) ja Põhja-Eesti Aktsiapanga (PEAP) klientide arvetel, valitsuse nõue 243,9 miljonit krooni, Eesti Panga nõue 103 miljonit krooni ja aktsiaseltsi UBB nõue 10,1 miljonit krooni. Kõige rohkem raha oli eelmise aasta lõpu seisuga Moskvas kinni Eesti Merelaevandusel. Ainuüksi firma krooniarvel oli külmutatud 25,7 miljonit krooni.

Raha tagasisaamiseks moodustati 1993. aasta 20. jaanuaril riiklik VEB-Fond. Vneshekonombanki jäi rohkem kui 1000 Leedu hoiustaja raha. Pank võlgneb leedulastele 9,1 miljonit dollarit (126 miljonit krooni). Aastatel 1993-95 maksti Leedu riigieelarvest hoiustajatele hüvitisi üle miljoni dollari (ligi 14 miljonit krooni).