Aleksandras Abisala, kes on Leedu peamine läbirääkija Ignalina tuumaelektrijaama tööaja pikendamise osas, nendib 95-protsendilise tõenäosusega, et Euroopa Liit käsib nõukogudeaegse tuumajaama kinni panna, vahendab pr-inside.com.  

Vastavalt Leedu ja Euroopa Liidu vahelisele kokkuleppele, peab praeguseks ühe reaktoriga töötav tuumajaam 2010. aastaks suletud olema. Seejärel on Leedu sunnitud elektrienergiat Venemaalt sisse ostma, mis leedukate hinnangul muudab riigi Kremlist sõltuvaks.

“95-protsendilise tõenäosusega ütleb Brüssel “EI”. 5 protsenti ei ole palju, aga me peame üritama,” rääkis Abisala.

Kunagine peaminister lubas, et tõestab sel nädalal toimuval ülemkogul, et pärast 2009. aastat tabavad Leedut tõsised probleemid energiagavarustatuse tagamisel.

“Ma olen täiesti kindel, et Euroopa Liit aitab Leedut. Kas parimaks lahenduseks on tuumajaama sulgemise edasiükkamine? Ootame ja näeme,” avaldas ta lootust.

Vaja läheb rohkem küünlaid

Tuumajaama esimene reaktor alustas tööd 1983. aastal ning teine 1987. aastal. Jaama tööajaks oli planeeritud 30 aastat. Leedu sulges Ignalina tuumajaama ühe reaktori 2004. aastal pärast Euroopa Liiduga liitumist. Teine reaktor, mis tagab Leedu energiavarustatusest 70 protsenti, peaks suletama juba järgmisel aastal.

Sarnaselt Eestile, puuduvad Leedu elektrisüsteemil ühendused Euroopa üldvõrkudega. Ühenduste rajamiseks Poola ja Rootsiga kulub aga aastaid.

Leedu vastuseisu tuumajaama sulgemisele tugevdas ka Vene gaasihiiglase Gazpromi otsus vähendada Ukrainasse eksporditava gaasi kogust.

“Paistab, et 2010. aastal on meil vaja palju rohkem küünlaid,” ütles Leedu konservatiivide liider Andrius Kubilius.

Eesti, Läti, Leedu ja Poola plaanivad Ignalinasse uue, ühise tuumaelektrijaama rajamist, mis peaks aga valmima alles 2020. aastaks.

Rahvas nõuab referendumit

Selle ajani püüavad leedukad teha kõik, et vana tuumajaama tööaega pikendada. Nimelt koguvad aktivistid tuumajaama sulgemisevastaseid allkirju ning nõuavad parlamendilt referendumi korraldamist.

Euroopa Komisjon on mitmel korral öelnud, et Leedu peaks tuumajaama sulgemise edasilükkamisest loobuma.  

“Ma ei tea, kuidas saaksid nad referendumiga muuta liitumislepingut, mille on ratifitseerinud 27 liikmesriiki,” ütles Euroopa Komisjoni Vilniuse esinduse juht Kestutis Sadauskas. “Leping ütleb väga selgesti, et Ignalina tuumajaam ei saa töötada pärast 2010. aastat, sest Euroopa Liit ei pea seda turvaliseks.”

Mitmed Euroopa riigid, eriti Rootsi, on Ignalina tuumajaama sulgemise turvalisuse suurendamiseks investeerinud sadu miljoneid eurosid.