Et Väike-Maarja Meieri müük vähenes Leedu juustu tõttu ligi kolm korda, otsustas firma tegevuse peatada ja juustu enam mitte juurde toota. Veebruaris tuli Eesti turule üle 100 tonni Leedu juustu ja seda müüdi Väike-Maarja Meieri juustu siltide all 4-5 krooni odavama kilohinnaga.

Meieri juhataja Elmu Evestus ütles Virumaa Teatajale, et tema hinnangul oli Leedu juustule lihtsalt Pandivere silt peale kleebitud.

Väike-Maarja juustutootjad on informeerinud veterinaarteenistust, tarbijakaitseametit ja tervisekaitsetalitust, kuid vastust pole senini saadud. Võltskauba leidmisel ei saa süüdlasi enne karistada, kui kaubast on tehtud analüüsid.

Meil ei ole pankrotiolukorda, loodame aegapidi oma võlgnevused likvideerida, ütles Evestus. Kliendid on aga jaotatud teiste piimatööstuste vahel ning tööstuse 50 töötajat koondatakse.

AS Estover Kaubandus veab juustu sisse Lätist-Leedust ning müüb pärast siltide pealekleepimist Saaremaa juustu pähe.

Teisipäeval tõi Estover Kaubandus Leedust 7000 tonni Gouda juustu, mis pakendatakse väikepakenditesse ning paisatakse Saaremaa juustu nime all kaubandusse.

Samuti müüb Estover Lätist pärit Vene juustu ning Leedust pärit Hollandi juustu.

Tarbijakaitseamet uurib praegu, kas on tegemist tarbija petmisega.

Kuna imporditud juustu kilohind on umbes 10 krooni odavam kui siin toodetud juustul, on Estoveri selline tegevus pahandanud kohalikke juustutootjaid ning teisi juustu hulgimüüjaid.

Leedust toodava juustu kilohind on umbes 38 krooni, koha peal toodetava juustu omahind aga 48 krooni kilost.

“Selline tegevus häirib meid väga, kuid me veel kohtusse ei lähe, esialgu tahame ostjaid vaid informeerida, mida nad Eestis toodetud juustu pähe tegelikult ostavad,” rääkis Saaremaa liha- ja piimatööstuse peadirektor Ahti Viilup.

“Kui nad toovad sisse Gouda juustu, mis siin Saaremaa juustuks muutub, on see sama umbes nagu ma ostan Honda ja panen sellele Mercedese märgi külge,” ütles tulundusühistu E-Piim turundusjuht Meelis Lepp.

“Alates poolest jaanuarist on Eestisse toodud väga palju Läti ja Leedu juustu,” ütles ASi Võru Juust juhiabi Karin Mäe. “Tõenäoliselt ei saaks importijad seda kuigi edukalt müüa, kui nad seda ümber ei pakiks ja ei jätaks muljet, et müüvad Eestis toodetud juustu.

Juustu hulgimüüja OÜ Juustukaubandus turundusdirektor Tiit Kurvits ütles, et ka nemad on toonud Leedust juustu, kuid seda müüakse siin ka Leedu juustu Venta nime all.

Tarbijakaitseameti asedirektor Marje Kokk ütles, et tarbijakaitseamet uurib importjuustudega tekkinud segadust, kuid praegu on veel vara mingeid järeldusi teha.

Tederi sõnul on Estover sunnitud odavat juustu sisse vedama, kuna soovib säilitada oma 50protsendilist turuosa juustumüügiturul.