Peaaegu niisama leebelt maksustavad ettevõtlust Küpros, Ungari ja Läti, neist viimased pürivad tänavu alandatud maksukoormaga selle pingerea etteotsa, märkisid uuringu autorid kümne tulevase EL-i riigi maksukoormuse uuringu põhjal.

Uuring näitas, et välisfirma Leedus asuva tütarfirma tegelik maksukoormus oli möödunud aastal 13 protsenti. Küprose vastav näitaja oli 14,5 ja Lätis 18 protsenti.

Mullu oli madalaim 15-protsendiline ettevõtte tulumaks Küprosel ja Leedus. Tänavu alandas Ungari ettevõtte tulumaksu 12 ja Läti 15 protsendini.

Eesti jääb oma 26-protsendilise tulumaksuga kaugele maha, kuigi riik maksustab vaid ettevõttest väljavõetava kasumi. Eesti tegelik maksuprotsent on uuringu andmeil 22,5.

Uutest liikmesriikidest on kõige rangem maksupoliitika Maltal, kus ettevõtte tulumaks on 35 protsenti ja maksusoodustusi arvestades kujuneb tegelikuks maksukoormaks 34,7 protsenti. Maksustamise ranguselt järgnevad Tšehhi ja Poola 25 protsendiga.

Tänavu alandavad uuringu kohaselt ettevõtete maksukoormust Läti, Ungari, Poola, Slovakkia ja Tšehhi.

Mitmes EL-iga ühinevas riigis on kasutusel maksusoodustused, millest mitmed on EL-i reeglite vastased ning liikmesriigid peavad neist loobuma.