Leedu parlamendivalimistega 2012. aasta oktoobris üheaegselt toimunud mittesiduval rahvahääletusel oli 62,7 protsenti referendumil osalenutest uue tuumajaama vastu.

Butkevičiuse sõnul on tuumajaama maksumus tänaseks "märkimisväärselt madalam kui eelmise valitsuse hinnangul".

"Minu arvates on veel üks referendum vajalik ja me peame inimestelt nende arvamust küsima," ütles peaminister raadiojaamale Žinių radijas.

Leedu energiaminister Jaroslav Neverovič esitas 10. oktoobril peaminister Butkevičiusele kolme Balti riigi energiafirmade ja Jaapani firma Hitachi ühisseisukoha uue tuumajaama kohta. Leedu valitsusjuht ütles, et näeb võimalusi projekti parandamiseks ning küsimust tuleb arutada koalitsiooninõukogus ja valitsuses.

Eelmise Leedu valitsuse ajal käivitatud tuumajaamaprojekti on Leedu Energia (Lietuvos Energija) tegevjuhi Dalius Misiunase sõnul võimalik oluliselt parandada ning projekti rahastustingimusi muutes vähendada Leedu enda rahalist panust kaks korda.

Sellest hoolimata ei ole selgust, kas Visaginase tuumajaama hind oleks turutingimustes konkurentsivõimeline, toonitas ta.

Ka Leedu energiminister Jaroslav Neverovic ütles, et projekti on võimalik muuta oluliselt efektiivsemaks. "See nõuab koostööd ettevõtete ja valitsuste vahelisel tasandil," lisas ta.

Misiunase sõnul hinnati 2011. aastal, et 45 protsenti projekti maksumusest on võimalik laenata Jaapani ekspordiagentuurilt, praeguse seisuga võiks see summa ulatuda 80 protsendini.

"See tähendaks, et Leedu osa laenust kasvaks kolmelt miljardilt litilt 4,5 miljardi litini," ütles Leedu Energia juht ja lisas, et laenukapital on oluliselt odavam kui omakapital, viimase vajadus kahaneks 4 miljardilt litilt 1,3 miljardi litini.

Baltimaade valitsuste ühisseisukohta tuumajaama osas arutatakse kolme riigi ministrite kohtumisel novembris.

Butkevičiuse määratud töörühm leidis kevadel avaldatud järeldustes, et tuumajaama projekt on oma praegusel kujul liiga kulukas ning seal toodetava elektri hind ei oleks konkurentsivõimeline. Tookord teatasid Leedu võimud, et projektiga on võimalik edasi minna vaid juhul, kui tingimused kõnelustel Eesti ja Läti energiafirmade ning Hitachiga paranevad.

Leedu president Dalia Grybauskaite on öelnud, et Leedu hakkab suutmatuse tõttu uue tuumajaama suhtes otsusele jõuda mõjuma rahvusvahelise üldsuse silmis naeruväärselt.