„2016. aastal katsetasime esmakordselt Eestis terve majapidamise elektriga varustamiseks võrguvaba hajajaama lahendust. Nüüd soovib Eesti inseneride välja töötatud lahendust kasutada ka Leedu suurim võrguettevõte,“ ütles Elektrilevi tootejuht Roland Murakas.

ESO hangib kaks hajajaama koos paigaldusega. Lepingu maksumus on veidi alla 100 000 euro. Üks hajajaam hakkab varustama Zemaitija rahvuspargi peamaja ja suvemaja, teine läheb Prienai maakonnas eratarbijale, kus tuleb aastaringselt elektriga varustada kaks elumaja.

„Senised Elektrilevi pilootprojektid ja katsetused on näidanud, et hajajaam sobib edukalt nii hooajaliseks elektritarbimiseks kui ka aastaringselt kasutusel keskmise suurusega majapidamistele,“ ütles Murakas.

“Meil on väga hea meel, et saame teha koostööd teise Balti riigi võrguettevõttega,” ütles ESO teenuste direktor Renalds Radvila. “Oleme otsinud innovaatilist lahendust, mis tagaks kõikidele kvaliteedinäitajatele vastava elektrivarustuse piirkondades, mis on võrgust kaugel. Tahame leida alternatiivset võimalust liinide ehitamisele ja nende uuendamisele,“ rääkis Radvila.

Hajajaama puhul ei jõua elekter kohale mööda elektriliine, vaid kogu majapidamiseks vajalik elekter toodetakse aastaringselt kohapeal. See sisaldab päikesepaneele, tarka juhtimissüsteemi koos akupangaga ja varugeneraatorit, mis rakendub tööle keskmiselt viiel protsendil ajast.

Hajajaam on ennekõike mõeldud kasutamiseks hõreda asustusega piirkondades, kus elektrivõrk puudub või vajaks täielikku renoveerimist. Võrreldes elektriliinide rajamisega võib hajajaam olla kordades odavam lahendus aastaringse elektrivarustuse tagamiseks.

„Vaatamata sellele, et Eesti on elektrivõrguga väga hästi kaetud, on tegelikult ka meil majapidamisi, kelle jaoks on täna hajajaam tunduvalt mõistlikum lahendus kui uute liinide ehitamine,“ rääkis Murakas. „Samas näeme, et Elektrilevi hajajaamal on potentsiaali ka väljaspool Eestit. Leedu on esimene õnnestunud näide, aga näeme häid võimalusi ka põhjamaades, kus väge hõreda asustusega piirkondi on veelgi rohkem,“ lisas ta.