Leedu Delfi kirjutab, et ühe toidukaupadega kaupleja kinnitusel käib rohkem Leedust pärit ostjaid neil varahommikul. Tullakse Kaunasest, Mariampolist ja Alitusest ning kaupmehe sõnutsi ostetakse kõike. Ning liha viiakse edasi müügiks Leedu väikepoodidesse.

„Tulime Kedainiaist, siin on kõik odavam. Lisaks on ka kütus odavnenud, nii, et sõitmine tasub ära,“ rääkis Valerija LRT teleuudistele. „Arvestame hinnad ikka littidesse ümber,“ lisas ta.

Ka teine Kedainiai elanik Egle tõdeb, et raha liigub niimoodi Leedust välja Poolasse ja see ei ole hea.

Leedukate kinnitusel saab Poolast isegi Leedu lihatooteid odavamalt. Poola kaupmehed toovad need Leedust ilma käibemaksuta ja müüvad 5-protsendilise käibemaksuga. „Eile maksin poes 10 eurot, aga kaupa sain koju tuua vähe - see on tragöödia. Täna kulutasin 100 eurot ja ostsin toiduaineid kogu kuuks,“ rääkis leedukas Lida.

Statistika näitab, et Leedu-Poola piiri ületavate välismaalaste kulutused annavad ligi 5 protsenti kõikide välismaalaste riigis tehtud kulutustest. Seda ei ole küll palju, aga kohalikud kaupmehed rõõmustavad. „Nagu leedukad enne siia sõitsid, nii sõidavad nad ka edaspidi. Praegu väga suurt tulva ei ole, aga võimalik, et inimesed on enne uut aastat suurema osa ostudest ära teinud ja nüüd läheb lihtsalt aega. Aga ostetakse lihatooteid ja ka muid toiduaineid,“ rääkis Krzysztof Bokch.

Ehitusmaterjalide müüjad ootavad Leedust ostjate lisandumist kevadel. Seda enam, et zloti kurss on pärast uut aastat nõrgenenud, muutes ostud leedukate jaoks odavamaks.