Viimasel ajal on mitmed Leedu põllumajandusettevõtted näidanud üles huvi laiendada oma tegevust Eestisse.
Leedulastele kuuluva põllumajandusettevõtte Eesti tütarfirma Agrochema Eesti OÜ-l on lähema viie aasta jooksul plaanis Jõgevale rajada kaasaegne põllumajanduskeskus.
„Esialgsete plaanide kohaselt lootsime keskuse avada 2011. aastal,“ rääkis Agrochema Eesti OÜ juht Aleksander Belavin Eesti Päevaleht Online’le.
Siiski tuleb mehe sõnul avamist vähemalt aasta võrra edasi lükata, kuna möödunud aastal algama pidanud ehitustööd on seni edasi lükkunud.
Rajatavasse põllumajanduskeskusesse tuleb väetiste pakendamise tsehh, vedelväetise terminal, vilja jaoks mõeldud elevaatorid.
Lisaks hakatakse keskuses tegelema ka põllumajandustehnika müügi ja hooldusega.
Seda kui suureks keskuse ehitamisega kaasnev investeeringute maht kujuneda võib, Belavin veel öelda ei osanud.
Samuti leedulastele kuuluv Agrowill Group tunneb huvi Eesti ühe suurima piimatootja Põlva Agro vastu.
Põlva Agrole kuulub üle kahetuhande hektari maad ja umbes 2100 veist.
Varasemalt on Põlva Agro suuromanik Jaak Hindrikus Eesti Päevalehele rääkinud, et ettevõtte müük on paratamatu, kuid õigeks sammuks pidas ta just selle leedulastele müümist.
Mullu üle 300 miljoni krooni müügitulu teeninud Agrowill on Hindrikuse sõnul soliidne ettevõte, kes Põlva Agros muudatusi teha ei kavatse.
Ettevõtte juhtimisega jääb leedulaste soovil seotuks ka Hindrikus ise.
Leedulastel on põllumajandusmaastikul plaan laieneda veel ka väljapoole Balti riike.
Agrowill Groupi arendusjuhi Robertas Cepaitise sõnul ei otsi ettevõte laienemisvõimalusi ainult Eestist, vaid ka mujalt.
„Lisaks Eestile on üks võimalik arengusuund Venemaa. Usun, et lähema aasta jooksul lisandub Põlva Agrole veel mõni välismaine üksus,“ tõdes Cepaitis.