"Üks, mida saab teha, kui hinnad peaksid tõusma, on sortimendi kujundamine selliselt, et oleks alati müügil ka odavamaid tooteid," rääkis Kuum Delfile. "Et paremini aru saada, siis: vorst võib olla erineva koostisega, mis loob valikuvõimaluse tootmaks erinevate elanikegruppide jaoks."

Riik saab omalt poolt suurendada toetusi neile, kelle olukord muutub väga halvaks. "Kuid me teame, et eelarve võimalused sõltuvad üldisest majanduse kasvust ja siin ei ole ka kergeid lahendusi," rääkis Kuum.

Kui hinnad jätkuvalt tõusevad, nagu ennustatakse, siis tekib surve ka miinimumpalga tõusuks.

Pikas plaanis peab elujärg tõusma

"Kui me räägime pikaajalistest protsessidest, siis tuleks pöörata tähelepanu sellele, et me ei oleks nii haavatavad maailmaturul toimuvate hinnamuutuste suhtes. Meil peaks olema oma elujärg kõrgem ja elutase parem," sõnas Kuum.

Rikkamad riigid elavad neid probleeme Kuuma sõnul kergemini üle. Eestis, kus on toidu osakaal tarbimises suur ja elujärg on madalam kui paljudel teistel riikidel, on hinnakõikumised valusamad.

Palgatõus saab tema sõnul toimuda ainult läbi efektiivsuse tõusu. "Efektiivsus saab tõusta, kui me muudame oma tegevuste struktuuri - kui me toodame kõrgema valmidusastmega tooteid või ei tooda piltlikult öeldes laudu, vaid klavereid. Siis on palgad teistsugused ja tootlikkus ka teistsugune. Kahjuks on nii, et Eesti-sugune väikeriik saab müüa tooteid, mis ei ole mõeldud lõpptarbijale, vaid on vaheproduktid."

Kahtlemata on rahvusvahelisele turule kergem müüa laudu, kui mööblit. Mida rohkem rahvusvahelisele turule aga müüa, seda rohkem töökohti tekib ning eksporditulu riiki jõuab. Ekspordi kaudu tõuseksid ka palgad neil töötajatel, kes töötavad ettevõtetes, mis teenivad tulu siseturult.

"Siseturu kaudu me ei lahenda neid probleeme. Kui me siseturul toodame rohkem ja tõstame hinda, siis see ei anna tulemusi," sõnas Kuum. "Nii et tuleb rohkem müüa välisturgudele. Need, kes müüvad välisturgudele saavad oma töötajate rohkem palka maksta ning see tõstab ka üldist tööjõu hinda turul."

Riik võiks suurendada varusid

Hindu aitaks pikemas perspektiivis vajadusel reguleerida ka riigi suuremad varud, mille müüki paiskamisega saab siinseid hindu mõjutada ajal, mil hinnad välisturul on kõrged. Praegu on varud Eestis üsna väikesed, kuna nende ülalpidamine on kallis.

Toidu hinnatõus on pakkujatele iseenesest väga hea signaal - põllumajandustootmine hakkab laienema ja pakkujaid tuleb juurde. Äriplaanide tegemisel tuleb aga arvestada, et hinnatõusule järgneb jälle langus. "Suurenev tootmine viib põllumajandussaaduste hinnad alla, mida on võimalik umbes aasta-paari pärast saavutada," sõnas Kuum.