Teaduri sõnul on Euroopa uute väljakutsete ees ning võimalik, et tegemist on pöördega paremuse poole.

Eesti tuleb tema sõnul välja paremini kui teised Euroopa riigid. Kui aga käivitub must stsenaarium, siis ka meie varud ei päästaks meid.

"Me peame fooniks teadma, et hinnangutes on väga suur hajuvus. Võimendatud on negatiivsed hinnangud," lausus Kuum majanduskonjunktuuri tutvustanud pressikonverentsil. Kuum lisas, et ta ise ei usu negatiivsesse stsenaariumi.

Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ütles, et ettevõtjate hinnangul võib tööturul oodata töötuse suurenemist. Suurenenud on taas ka tarbijate hirm töötuks jäämise ees.

Josingu sõnul on tarbijad tunnetanud eurost tingitud hinnatõusu, kuid statistika näitab, et Eestis on olnud sama suur hinnatõus kui Leedus, kes ei ole eurole üle läinud. Euroopa Liidu riikidest on kõige suurem hinnatõus on olnud Suurbritannias.

Josingu sõnul on raske öelda, kuivõrd on ettevõtjad hindu tõstnud tooraine hinnaralli tõttu ning kui palju on ära kasutatud euro tulekuga tekkinud segast olukorda.

Eesti hinnatase on Euroopa Liidu keskmisest 25 protsenti madalam.
Võrreldes 2005. aastaga on ELis tõusnud hinnad 16,5 protsenti, Eesti puhul räägime 35protsendilisest hinnatõusust.

Josingu sõnul tuleb siin arvestada, et Eesti hinnatase on olnud tunduvalt madalam ning "ühiskatlas" toimuvate protsesside mõjul liikumas Euroopa keskmisele lähemale.

Ettevõtjad ennustavad Josingu sõnul lähiajaks hinnasurve alanemist.

EKI nädalane toidukorv maksis eelmise aasta detsembris 65 eurot (parandatud - toim). Aastaga kallines korv 4,8 protsenti ning kvartaliga odavnes 1,3 protsenti.