Dzintarsi pankrotihaldur Janis Berzinš lausus Läti Delfile, et ettevõtte viimane tootmistsükkel lõppes mullu novembris, mil ettevõte kuulutati maksejõetuks. Ta kinnitas, et tootmist ei plaanita taastada.

Dzintars on Läti üks tuntumaid kaubamärke ning firma ise mõõdab oma ajalugu alates aastast 1849, kui Riias asutati Heinrich Adolf Brigeri seebi- ja parfüümitehas. Nõukogude ajal olid riigiettevõtte tooted väga populaarsed ning just Läti firma toodang oli peamine, mida ka Eestis naised endale poest soetada said.

Veel eelmise aasta oktoobris olid ettevõtte esindajad veendunud, et tootmine ei lõpe, firma kavatses müüa veel nõukogude ajast pärit tootmishooned ning saadud raha eest ka võlad tagasi maksta. Kuid läks teisiti.

Dzintarsi nõukogu liige Dagnija Maike selgitas eelmisel aastal, et ettevõtte võlausaldajad, kellest suurim on riigi maksuamet, ei olnud nõus aasta lõpuni ootama. „Ettevõttel ei ole vanu nõukogudeaegseid tootmiskorpusi tarvis, mistõttu oli kavas need müüa. Üks potentsiaalne ostja oleks saanud kohale tulla alles novembris ning müügiprotsess oleks kestnud umbes kolm kuud, kuid võlausaldajad ei tahtnud oodata," rääkis Maike, kellel sõnul piisaks ettevõttele tootmiseks ka oluliselt väiksematest ruumidest või oleks võimalik ehitada uus, oluliselt kompaktsem tehas.

Praegu saab Dzintarsi toodangut veel osta supermarketitest ning kolmes firmapoes Riias. Need kauplused sulgevad uksed, kui allesjäänud tooted on müüdud.

Pankrotiprotsess käib

Hetkel käib Dzintarsi pankrotiprotsess. Berzinš selgitas Läti Delfile, et 13. jaanuaril saadeti võlausaldajatele ettevõtte varade ülevaade ning selle vara müügi kava. Nüüd on võlausaldajatel 15 päeva aega reageerimiseks. Järgmine samm võib pankrothalduri sõnul toimuda jaanuari lõpus või veebruari alguses.

2017. aastal oli Dzintarsi käive 6,284 miljonit eurot ning kahjum 1,766 miljonit eurot. 2018. aasta majandusaruannet ei ole ettevõte seni esitanud.

Dzintarsi võlasumma oli eelmise aasta detsembris Crediweb.lv andmetel 8,8 miljonit eurot, kuigi algse õiguskaitse raames käis jutt 3,5 miljonist eurost.

Dzintars esitas kohtule pankrotikaitse avalduse juba 2016. aasta oktoobris ning 2017. aasta alguses kohus ümberkorralduste kava ka kinnitas. Toona selgitasid ettevõtte esindajad, et kaks majanduskriisi ( 2008 ja 2014. aasta omad) tõid kaasa ettevõtte toodete turu languse, müügi vähenemise ning käibevahendite puuduse ning selle tulemusena kuhjusid ka võlad.

Ettevõtte palvel pikendas kohus kava täitmise aega 2018. aasta aprillis veel kahe aasta võrra ehk tähtaeg peaks olema alles selle aasta 4. aprillil.

Kuid nagu kinnitas pankrotihaldur Mareks Diks, ei kinnitanud võlausaldajad ettevõtte väljapakutud täiendusi, mistõttu ta ka pankroti välja kuulutamise avalduse kohtule esitas.

Kui ettevõte rääkis varem potentsiaalsest investorist, siis pankrotihaldur kinnitas intervjuus Läti raadiole, et sellest investorist räägiti küll võlausaldajatele ( finantsfirmale Altum ning riigi maksuametile), kuid ühtegi konkreetset lepingut ei sõlmitud. Sestap oli pankrotiavaldus vältimatu. Kuigi Maike omakorda kinnitas, et ettevõte on töötav elus organism, mis kavandab tegevusi aastaks ette.

Dzintarsi maksuvõlg oli mullu oktoobriks aasta algusega võrreldes kahekordistunud ning sestap ei olnud ettevõtte peamine võlausaldaja maksuamet ka nõus õiguskaitse kava muutma, kinnitas oktoobris Letale maksuameti esindaja Andrei Vaivars.

2017. aasta jaanuaris ümberkorralduste kava kinnitamise ajal oli ettevõtte maksuvõlg 3,46 miljonit eurot, kuid mullu oktoobri lõpus 6,82 miljonit eurot. „Suurema osa sellest moodustab sotisaalmaks, mis tähendab, et löögi all on töötajate sotsiaalsed garantiid," selgitas Vaivars, lisades, et ettevõtte juhtkord on varem korduvalt lubanud võlad maksta, kuid ei ole seda teinud.

Kas Dzintarsi tooted kaovad turult?

Kui pankrotihaldur kinnitab, et toomist ei ole ettevõttel plaanis jätkata ning see tähendaks justkui kaoks legendaarne firma ajaloo hämarusse. See ei pruugi aga sugugi niimoodi minna.

Nimelt levivad Lätis jutud ettevõtte võimaliku tuleviku kohta. Nii näiteks räägitakse, et tulevikus hakkab ettevõtte toodangut müüma teine firma. Selle verisooni kasuks räägib fakt, et oktoobri lõpus registreeris firma omanik Gertšikov uue ettevõtte nimega Dzintars Beauty.

Mullu sügisel rääkis Maike, et ettevõtte maksujõuetuse protsess võib lõppeda saneerimisega „Igatahes ei kao Dzintars kuskile, sest bränd, kaubamärgid ka kõik patendid kuuluvad Ilja Gertšikovile," kinnitas Maike.