Palju loomi üldse sel sügisel surnud on, ei oska öelda OÜ Kelko juhataja Matthew Mqnteith ega ka Raplamaa veterinaarkeskuse töötajad, sest täpne ülevaade puudub. Volitatud veterinaararsti Ahto Veelaiu arvestuste kohaselt on see arv 30.

Ent see on väike hulk, võrreldes aasta algusega, mil viirusliku kopsupõletiku, sõrahädade ja ainevahetusprobleemide tõttu hukkus sadakond looma.

Kaks aastat Raplamaal loomakasvatusega tegelnud inglastest ja iirlastest farmerid on pinnuks silmas ka kohalikule veterinaarkeskusele, kes arutas eelmisel kolmapäeval äärmise abinõuna loomade äravõtmist. Esialgu said nad küll veel armu, kuid hoolimatusega hiilanud farmiomanikud rihma lõdvaks lasta ei saa. Osaühingute Kelko ja Jare Invest karjad jäävad ka edaspidi järelevalveametnike teravdatud tähelepanu alla.

Veterinaarkeskusel on kaks aastat Raplamaal tegutsenud Briti loomakasvatajatele ette heita rida puudusi: loomade seisukord on kehv, vanu veneaegseid lautu pole remonditud, lüpsiplatsil ja piimaruumis valitseb räpasus, loomade register ei vasta tegelikkusele jms. “Sisemine tööde korraldamatus on viinud sisuliselt peaaegu kaoseni,” märkis veterinaarkeskuse juhataja Aavo Lumi. “See on omanike lohakus. Looma seisukohalt võttes nende farmi lehm küll olla ei tahaks.”

Farmide tegevjuht Fergus Leeson Stanley veeretab süü oma eelkäija Robert Clifton Lampardi kaela, kes aga lahkus töölt juba tänavu maikuus. Farmi eestlastest töölistele Stanley midagi ette ei heida.

Veterinaarkeskus on teinud korduvalt ettekirjutusi nii Kelkos kui ka Jare Investis. “Osaliselt neid täidetakse, siis jäetakse unarusse,” selgitas Aavo Lumi.

Osaliselt täidetakse

Mitmel korral on ettevõtted ka trahvi saanud, millest osa peab sisse nõudma kohtutäitur, sest õigel ajal jäävad need maksmata.

Kodila küla rahval on sellest suvest seoses Kelko lehmadega omad mälestused – lehmasõrgadest sõtkutud aiamaad või mäletsevad lehmad sõiduteel olid kuni viimase ajani üsna sage vaatepilt. Siin peitub põhjus Stanley sõnul pahatahtlikes inimestes, kes tegid lahti karjaväravaid või lõikasid läbi elektrikarjuseid. Kaks kurikaela on farmiomanikele väidetavalt ka vahele jäänud, kuid nende teo motiive Fergus Stanley kommenteerima ei soostunud.

Kelko töötajad Ülle Pihelgas ja Lembit Tubli jäid oma leivaisast rääkides tagasihoidlikuks. “Inglased teevad, mis hädapärast vaja, ja siis unustavad,” möönis noorkarjatalitaja Pihelgas.

Poolteist tuhat

Kehv seis

•• Lisaks Raplamaa osaühingutele Kelko ja Jare Invest kuulub brittidele ka OÜ Vacca Järvamaal Laupas. Kõige kehvemas seisus on Kelko.

••Ka Vaccas on olnud probleeme, kuid trahvitud pole.

••Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) andmetel on Kelkos 710, Jare Investis 358 ja Vaccas 464 looma. Farmide tegevjuhi Stanley andmetel on need arvud vastavalt 700, 280 ja 530. PRIA register on aluseks toetuste maksmisel ning kõik kolm on toetust ka saanud.

•• Jare Invest teenis möödunud aastal 1,6 miljonit ja Vacca 3,1 miljonit krooni kasumit. Kelko kahjum oli 417 946 krooni.

•• Krediidiinfo andmetel on kõik kolm firmat maksuametile võlgu, Jare Invest 212 629, Kelko 161 087 ja Vacca 509 930 krooni.