LEI kood ehk Legal Entity Identifier on juriidilise isiku identifitseerimiseks ülemaailmselt kasutatav tunnus, mis koosneb 20-kohalisest tähtnumbrilisest koodist.
Iga LEI kood on kordumatu, see määratakse igale juriidilisele isikule ühekordselt. Sama koodi ei saa määrata kellelegi teisele. LEI kood on eksklusiivne, sest igale juriidilisele isikule väljastatakse ainult üks LEI kood.
LEI kood on abiks turvalise väärtpaberikaubanduse korraldamisel, sidudes juriidilise isiku tema peamise viiteteabega (nimi, asukoht jm). LEI koodi abil on võimalik tuvastada ülemaailmsetel finantsturgudel osalevaid juriidilisi isikuid erinevatel järelvalvelistel eesmärkidel.
Kõik investeerimisteenuse pakkujad, nt pangad, peavad nõudma juriidilisest isikust kliendilt kogu teavet, mis on vajalik järelevalveasutusele tehingute kohta info esitamiseks. Selliseks teabeks on ka LEI kood. Kui ettevõttel LEI-koodi pole, ei saa ta sooritada tegevuseks vajalikke väärtpaberi- jm investeerimistehinguid.

Lihtne taotlusvorm ja kiire tulemus

Kui suurte ettevõtete jaoks on LEI-kood iseenesestmõistetav, siis väikeinvestoritele, kes kaaluvad eraisikuna ja ettevõtte alt investeerimise plusse ja miinuseid, on LEI-koodi nõue tundunud pigem heidutavana. Põhjusi selleks on mitmeid – alates täiendavatest kuludest kuni ajani, mis kulub LEI numbri taotlemiseks ja uuendamiseks.
LEI Register on siinjuures ettevõtjatele – nii suurematele kui ka väiksematele – heaks koostööpartneriks.
LEI Register teenus on ka kiire. Kui ettevõtte andmed on avalikud, piisab taotlemiseks väikese on-line vormi täitmisest. Teenuse eest saab tasuda pangalingiga ning 1-24 tunni jooksul pärast tasumist on ettevõttel LEI number olemas.
Pangad ja investeerimisteenuse pakkujad kontrollivad LEI- koodi kehtivust GLEIFi andmebaasist. Kuna GLEIF uuendab oma andmebaase kord päevas, siis seal kajastub väljastatud LEI kood väljastamise päevale järgneval päeval alates 14.00st.

Soodsaim hind Eestis

LEI register pakub ka Eesti ja naaberriikide kõige soodsamat hinda: koos registreerimistasuga maksab aastane LEI numbri kasutusõigus 59 eurot.
Ettevõtjad on muretsenud ka sellepärast, et LEI numbri kasutusaeg on lühike ning selle aegusmistähtaeg võib meelest minna. Vajadus LEI numbrit uuendada on samuti seotud turvalisusteemaga – koodi uuendamine on vajalik, veendumaks, et ettevõtte andmed, mis LEI koodiga kajastuvad, on ikka ajakohased.
LEI Registri klient võib kindel olla, et talle tuletakse numbri aegumisaega piisava ajavaruga meelde. Uuendamine on lihtne ja kerge ning selle saab ära teha LEI Registri kodulehel www.leiregister.ee.
Veel on võimalus registreerida LEI number korraga kuni viieks aastaks. Sellisel juhul vastutab vahepealse andmete kontrollimise eest LEI Register OÜ. Hind viieks aastaks tellimisel on 225 eurot.

LEI Register tegutseb järgnevates riikides ning pakub teenust nii Eesti kui sealsete kohalike ettevõtete jaoks.

Jaga
Kommentaarid