Tehingu kohaselt laiendavad Vaasan ja Lantmännen Unibake ühist tootepakkumist ning parandavad oma teenindusvõimet ja positsiooni Läänemere piirkonnas.

Lantmännen on 32 000 Rootsi põllumehe omanduses olev ühistu, mis on põllumajanduse, masinate, bioenergia ja toidukaupade alal üks Põhjamaade juhtivaid tegijaid. Rohkem kui 8000 töötajaga Lantmännen tegutseb enam kui 20 riigis ja selle käive on ligikaudu 33 miljardit Rootsi krooni.

Lantmännen on juba praegu umbes 8% Vaasani aktsiate omanik ja saab selle tehinguga endale kogu aktsiapaki. Pärast tehingu teokssaamist muutub Vaasan Lantmänneni tütarettevõtte Lantmännen Unibake osaks.

Lantmännen Unibake on esmatarbekaupade kauplustele ja toitlustusala klientidele külmutatud ja värskeid pagaritooteid valmistav rahvusvaheline pagaritööstusettevõte. Ettevõtte ostmisega parendab Lantmännen Unibake oma praegust kaubavalikut uute toodete ja kontseptidega ning annab talle rahvusvaheliselt kindlustatud positsiooni näiteks hapendatud leivatainast küpsetatud õhukeste kuivikute turul. Tehing laiendab ka Lantmännen Unibake geograafilist kohalolekut Läänemere piirkonnas.

„Ettevõtte ost-müük võimaldab meil saada oma tegevusalal Põhjamaade ühe tugevama ettevõtte osaks. Parendame klientide ja tarbijate jaoks jätkuvalt oma teenindus- ja tarnevõimet. Tehing lisab Vaasani ja Lantmänneni personalile ka rahvusvahelisi võimalusi. See on mõlemale ettevõttele uus ja põnev ajajärk,“ ütlesVaasani tegevjuht Esa Rautalinko.

„Ettevõtte ost-müük vastab hästi meie strateegilisele eesmärgile parandada oma positsiooni Põhja-Euroopas. Vaasan ja Lantmännen Unibake täiendavad teineteist suurepäraselt. Koos suudame paremini vastata klientide muutuvatele vajadustele, laiendada tootepakkumist ning panustada klientide kasuks tootearendusse ja innovatsiooni,“ kinnitas Lantmänneni tegevjuht Per Olof Nyman.

„Tehing parendab klientide ja tarbijate jaoks meie teenindus- ja tarnevõimet ning ühist kaubapakkumist, millesse seejärel kuulub suur valik tooteid. Koos katame turgu varasemast ulatuslikumalt ja suudame pakkuda uusi, innovatiivseid tooteid,“ lisas Lantmännen Unibake tegevjuht Werner Devinck.

Pooled on kokku leppinud, et tehingu hinda ei avalikustata. Tehingu teokssaamine eeldab tavapärast ametnike heakskiitu. Tehing toimub eeldatavasti 2015. aasta keskel.

Mis on mis

Vaasan

Kontsern Vaasan on rahvusvaheline pagaritööstuse teerajaja ning üks juhtivaid toidutööstuse ettevõtteid koduturul Põhjamaades ja Baltikumis. Vaasan on ka suurim leivatainast küpsetatud õhukeste kuivikute tootja ja teine näkileivavalmistaja maailmas ning märkimisväärne külmutatud küpsetiste tegija Põhjamaades. Ettevõtte tootevalik koosneb värsketest leibadest-saiadest, kohvikõrvastest küpsetistest, külmutatud pagaritoodetest, leivatainast küpsetatud õhukestest kuivikutest ja näki- ehk kuivikleibadest. Aastal 2013 oli kontserni käive ligikaudu 414,5 miljonit eurot ja kontsern andis tööd umbes 2745 inimesele. 

Lantmännen

Lantmännen on 32 000 Rootsi põllumehe omanduses olev ühistu, mis on põllumajanduse, masinate, bioenergia ja toidukaupade alal üks Põhjamaade juhtivaid tegijaid. Lantmännenil on rohkem kui 8000 töötajat ja tegutseb enam kui 20 riigis. Käive on ligikaudu 33 miljardit Rootsi krooni. Firma tuntumad brändid on AXA, Kungsörnen, GoGreen ja Gooh. 

Lantmännen Unibake

Lantmänneni tütarettevõte Lantmännen Unibake on rahvusvaheline pagaritööstusettevõtete grupp, kes on spetsialiseerunud külmutatud ja värsketele pagaritoodetele esmatarbekaupade kaupluste ja toitlustusala klientide jaoks. Omanikud on Rootsi põllumehed.

Lantmännen Unibakel on pagariärisid 11 riigis. Peakontor asub Taanis. Tuntumad brändid on Schulstad ja Hatting. Ettevõtte aastakäive on rohkem kui 7 miljardit Rootsi krooni ja ta annab tööd 3700 inimesele 18 riigis. 

Lion Capital

Lion Capital on tarbijatoodetele spetsialiseerunud investeerimisettevõte. Ta on keskendunud pikaajalisele väärtuse kasvatamisele tugevate brändide abil. Aastal 2004 asutatud Lion Capital keskendub investeerimisele Euroopa ja Põhja-Ameerika turgudele ning annab tööd 19 rahandusspetsialistile, kes tegutsevad Londoni ja Los Angelese kontoris. Lion Capital haldab rohkem kui 6 miljardi eurost suurust investeeritud kapitali.