"Soomes organiseerime ümber oma tootmisvõimsused," ütles Vaasan OY tegevjuht Thomas Isaksson Ärilehele. Tema sõnul on leiva- ja pagaritoodete turg muutumas ja Vaasan peab ajaga kaasas käima.

"Õnneks otsustas Lantmännen meie tootmise ümberkorraldusse investeerida," ütles Isaksson. 27 000 Rootsi talupidajat ühendav nelja miljardi euro suuruse aastakäibega kooperatiiv Lantmännen on tänavu jaanuarist Vaasani omanik.

"See on meie ajaloo suurim investeering. Samuti teeme Leiburisse ajaloo suurima investeeringu, ehitades täiesti uue tootmisliini. Selle investeeringuga teeme Leiburist kõige efektiivsema leivatootja Baltimaades," rääkis Isaksson.

Tootmise tõhustamine annab Leiburile Isakssoni sõnul ka paremad eeldused eksporti kasvatada. "Meie turg on kogu Skandinaavia, püüame võimalikult suurt osa sellest turust," ütles ta.

Soomes kaasneb Vaasani tehaste töö ümberorganiseerimise ja tõhustamisega ja ülejääva tööjõu koondamine. Sel nädalal teatas Vaasan läbirääkimiste alustamisest ametiühingutega kuni 220 inimese koondamiseks. Läbirääkimistes on hõlmatud 670 inimese töökohad Vaasani üksustes seitsmes linnas. Samaaegselt töötajate koondamisega tahab Vaasan vähendada ka leivatööstuste arvu Soomes.

Isakssoni sõnul pole praegu teada, kuidas investeering Leiburisse töökohtade arvu mõjutab. "On loomulik, et kui automatiseerituse aste kasvab, jääb vajadus inimtööjõu järgi väiksemaks," ütles ta.

Isakssoni sõnul saabub selgus Leiburi töökohtade saatuse osas lähikuudel.