Tallinna Keskturul müüakse seadusevastaselt uusi tööstuskaupu

Majandusminister Jaak Leimann tõdes eile pärast Tallinna Keskturu külastamist, et ehkki olukord turul on viimasel ajal paranenud, ei täideta mitmeid turukaubanduse kohta käivaid eeskirju, millest olulisim on uue tööstuskauba müügi keelustamine. Kuigi Tallinna Keskturule on tekkinud mitu väikest kauplust, toimub põhiline tööstuskauba müük lahtises katusealuses. Keskturu nõukogu liige Mait Metsamaa põhjendas eeskirjavastast uue tööstuskaubaga kauplemist katusealuse rajamiseks tehtud miljoniliste investeeringutega ja müüjatega sõlmitud pikaajaliste lepingutega. “Möödunud sügisel, kui siin ehitustööd käisid, polnud tööstuskauba turumüügi keelustamisest veel juttugi,” ütles ta.

Tarbijakaitseameti asedirektori Marje Koka sõnul oli tööstuskauba müügi keelamise põhimotiiviks garantii puudumine. “Tarbija ei pruugi ju sama kaupmeest enam järgmisel korral samast kohast eest leida,” selgitas ta.

Keskturu direktor Margus Kuustik oli valmis võtma vastutuse müügiloleva tööstuskauba kvaliteedi eest enda peale. “Ostja võib alati turu juhtkonna poole pöörduda ja me lahendame tekkinud probleemi,” lubas ta. Tarbijakaitseameti esindaja hinnangul ei saa aga turg endale nii suurt riski võtta ja kauba kvaliteedi peaks garanteerima siiski müüja.

Tarbijakaitseameti esindajale torkas turul kõndides silma teinegi rikkumine: müügil olevatel rõivastel puudusid nõutavad eestikeelsed etiketid ja kasutamisõpetused. Turudirektor lubas, et hakkab edaspidi nõuetekohast märgistust nõudma.

Kahel puu- ja juurviljamüüjal, keda pisteliselt kontrolliti, ei olnud ette näidata dokumenti kauba kvaliteedi kohta ja muudki paberid olid korrast ära. Nii näiteks ei suutnud müüja leida tomati nitraadisisaldust näitavat tõendit. Koka sõnul peaks dokumendid võimaldama kauba teekonda jälgida algusest lõpuni.

Nimesildid olid rinnas vaid üksikutel turumüüjatel, paljud neist ei osanud sõnagi riigikeelt.

Eesti Päevalehe andmetel töötab osa letimüüjaist turul ilma töölepinguta, saades tasu päeva lõpul sularahas kätte. Riigil jääb sel juhul saamata üksikisiku tulumaks ja töötajal puuduvad sotsiaalsed tagatised. “Turg ei ole sotsiaalüritus, riik peab siit oma maksud kätte saama,” leidis minister. Turudirektori sõnul on töölepingute kontrollimine maksuameti mure.

Eeskirjade räige rikkumisena oli otse tagumise turuvärava juures oli üles seatud elektroonika müügilett. Selle kauba müük turul on juba ammu keelatud.

Rikkumisi leidus vaatamata sellele, et turu juhtkond teadis ministri käigust ette. Kuustiku sõnul teeb juhtkond turul korra hoidmiseks koostööd politsei ja maksuametiga ning see on tema hinnangul ka vilja kandnud.