Eestiga seoses tuli ilmsiks, et Mossack Fonesca klient oli ka Edgar Savisaare kunagine „laenuandja“ Pipa Business Corporation. Aastaid pärast tehinguid Panama lekkega ilmsiks tulnud dokumendid Savisaare toonasele Pipa Business Corporationile oluliselt valgust siiski juurde ei heida.

Ilmnes teinegi seos Eestiga. Nimelt on seoses juriidilisi konsultatsiooni pakkuva Panama firma Mossack Fonseca andmelekkega on välja ujunud ka esimene eestimaise ärimehe nimi, kellega saab seostada tehinguid mõnes maksuparadiisis registreeritud firmaga.

Selleks meheks on skandaalse kuulsusega pankur ja ettevõtja Kalle Norberg. Kuulsust on ta kogunud Eesti rikaste raha majandamisega ja neile võlgu jäämisega, Läti ajakirjanduse lipulaeva Diena vastuolulise müügitehninguga ja paljude vähem või rohkem edukate ettevõtmistega kaugemal välismaal.

Suurbritannias sattus skandaali tõttu aina suurema surve alla peaminister David Cameron. Tuhanded britid nõudsid, et Cameron teeks sama, mis Islandi peaminister Sigmundur Gunnlaugson ja astuks tagasi. Gunnlaugsoni peei Panama skandaali esimeseks "ohvriks".

Ka Euroopa Liit peab plaani maksuparadiisides tegutsevate ettevõtete elu raskemaks tegemiseks.

Taust

Lekkinud 11,5 miljonit dokumenti mitu kuud uurinud ajakirjanike hinnangul on tegu suurima andmelekkega maailma ajaloos, mille maht on umbes 1500 korda suurem kui 2010. aastal Wikileaksi käigus avalikuks tulnud materjalidel.

Avalikuks saanud dokumentide seast tuli ilmsiks 140 mõjuka inimese nimi. Neist 12 on endised riigipead või ministrid, peale nende on seal ka hulk tähtsaid ametnikke.

Mitme riigi maksuametnikud on juba alustanud Panama firmast lekkinud andmete põhjal uurimist.

Panama moodustab pärast miljonite dokumentide lekkimist õigusfirmast Mossack Fonseca rahvusvahelise komisjoni oma offshore-finantssektori läbipaistvuse parandamiseks.