Lisaks nelja miljoni euro suurusele kahjumile sai Nordecon Eesti silmapaistvama ehitusobjektiga – Lennusadamaga – kaela ka rahulolematute alltöövõtjate süüdistuste rahe.

„Viidates esialgsele lepingule jättis Nordecon Ilmarisele maksmata enam kui 170 000 eurot, mis mõjutas oluliselt ettevõtte likviidsust ja mis viis lõpptulemusena pankrotistumisele,” ütles Ilmarise endine juhataja Kaido Aettik. „Ma ei näe selle summa kätte saamiseks muud võimalust kui kohtutee.”

Ilmarine ehitas Lennusadamas suurt tähelepanu teeninud metallist ülekäigusillad. Tüli sai alguse sellest, et Nordeconiga ei suudetud kokku leppida tööde tähtajas ja maksumuses. Aettiku väitel lubati Ilmarine tellitud konstruktsioonide paigaldamisele kuuenädalase hilinemisega, sest betoneerimistööd venisid, kuid lepingus jäeti esialgne tähtaeg muutmata.

„Ilmarine on meid kogu ehitusprotsessi vältel ähvardanud, nagu poleks ta alltöövõtja, vaid objekti tellija,” teatas Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink. „Aettik nõudis tööde lõpetamiseks juurde nii raha kui ka aega, ähvardades isegi sillad Lennusadamast ära viia. Me nõustusime raha juurde maksma, kui ta teeb tööd lubatud tähtajaks ära, kuid kahjuks Ilmarine hilines enda pakutud tähtajaga nädala võrra.”

<strong>Ettenägematud tööd</strong>

Lennusadama ehitajate suured pinged tekkisid Vinki sõnul põhjusel, et ehituskonkurss ja pakkumised tehti turu madalseisu ajal, töid alustati aga nii tööjõu kui ka materjalide kallinemise ajal. „Kuna vanade konstruktsioonide renoveerimistööde käigus ilmnes vajadus ettenägematute tööde järele, lükkusid tähtajad edasi, varasemad odavamad pakkumised aegusid ja me pidime paratamatult osale allhankijatele juurde maksma. Kuid kõikide hankijate nõuded ei olnud sugugi põhjendatud,” rääkis Vink.