Eften Capital teatas eile, et sulgeb fondid TI Eften Globaalne Portfell ja TI Eften Maailma Pärlid ning lõpetab koostöö Kristjan Lepikuga. Ajal, mil maailma aktsiaturud olid tõusus, tammusime meie paigal, põhjendas Eften Capitali juhatuse liige Viljar Arakas. "Saime igakuiselt fondivalitseja kahjumit, fonditootluse maht ei olnud piisav ja tegemist oli alatise olukorraga, siis ratsionaalsete inimestena otsustasime selle olukorra lõpetada," lisas ta. Fondide viimase kolme kuu tootlus oli Lepiku kinnitusel vastavalt +2,4% ja 2,6% ehk veidi madalam kui globaalsetel turgudel keskmiselt. Tema sõnul oli umbes 40% fondide mahust rahas ning investeerimisele läheneti konservatiivsemalt, kirjutab Äripäev.

Mullu septembris uusi fonde tutvustades ütles Lepik, et neile on vundamenti laotud ligi aasta. "Turgudel on hinnad sisenemiseks soodsad ja tõenäoliselt saavad lähemad aastad turgudel olema väga heitlikud, suurte kõikumistega - mis sobib meie aktiivse investeeringute juhtimise stiiliga," sõnas ta toona. Aktsiafondide likvideerimist kommenteerides ütles Lepik, et 12 kuud ette vaadates on riskid tema meelest kõrgemad kui võimalused. "Kuna investeerimisfondi struktuuriga on raske positiivset tootlust näidata, kui turud langevad, siis tundub õiglasem investoritele raha tagasi anda, kui igakuiselt haldustasu kasseerida kesisemate võimaluste keskkonnas," rääkis ta.

Arakas ütles, et aktsiafondidega mullu 14. septembril alustades loodeti lisaks Eften Capitali aktsionäride rahale leida fondivalitseja Lepiku kaudu raha ka n-ö vabalt turult. "Praegune reaalsus on see, et umbes 90% olemasolevate fondide mahust on Eften Capitali aktsionäride ja juhtkonna raha, sh ka mina ise miljoni Eesti krooniga," sõnas ta.

Likvideerimise kasuks otsustati Arakase kinnitusel selgelt sellel põhjusel, et kõiki osakuomanikke kohelda võrdselt. Fondivalitsejate vahetamist ei tulnud arutlusele, kuna fondide valitsemine on alati väga fondijuhi- ja meeskonnakeskne äri. "Kui me koostööd Kristjaniga alustasime, panime sellele suuri lootusi. Nagu näha, see ennast ei õigustanud," põhjendas Arakas.