“Minu meelest oli vältimatu, et midagi sellist juhtub. Pigem üllatas mind selle dramaatiline vorm — näiteks kirja saatmine,” ütles Lepik.

Eesti Päevaleht kirjutas möödunud reedel suurte lootustega kinnisvaraärisse sukeldunud Martinist (nimi muudetud — toim), kes suurte intressidega võetud miljoneid laenukroone enam tagasi ei suutnud maksta. Selle asemel põgenes mees väidetavalt Lõuna-Ameerikasse ning saatis võlausaldajatele hüvastijätukirja.

“Kui vaadata, kuidas kinnisvaratsükkel liigub ning milliseid riske on võetud, siis on eraisikute ning ettevõtete pankrottide hoogustumine edaspidi vältimatu,” lausus Lepik. “Seni midagi katastroofilist juhtunud ei ole, aga asi läheb veel halvemaks.” Lepiku sõnul on praegu “üleval väga palju halvasti struktureeritud laene, mida on ümber sättida raske”.

“Inimesed ärkasid liiga hilja. Iga buumi ajal tehakse uljaid otsuseid, sest paistab, et viltu ei saa midagi minna,” lausus ta ning lisas, et kodutöö jäetakse tegemata. “Ka antud isikule laenajad ei olnud piisavalt hästi kodutööd teinud.” Ülemääraste riskide leevendamine ja halbade laenude puhastamine kinnisvarasektorist võtab Lepiku sõnul kaua aega ning see ei käi paari kvartaliga.

Martinile andis suurima laenu Nordea pank, kelle kasuks seati kinnistutele ka 16,9 miljoni krooni suurune hüpoteek. Väidetavalt jõudis pank välja maksta üheksa miljonit krooni, neli miljonit pidi Martin pangalt veel saama.

Nordea jaepanganduse juht Toivo Annus ei soostunud eile kommenteerima, mis plaanid ja võimalused on pangal “hapuks läinud” laenu päästmiseks.

Küll aga ütles üks Martinile samuti miljoneid kroone laenanud ettevõtte juht, et tema ainus võimalus oma raha tagasi saada on Nordealt laen välja osta. “Küll ma Nordeaga kokkuleppele jõuan, aga siis on mul lisaks kõigele muule ka 11 majakrunti kaelas,” rääkis ta. “Samas peab pank ka vähemalt teist sama palju raha juurde andma, sest majad on ju vaja valmis ehitada. Praegu on seal seasongermaal ainult kolm vundamenti olemas.” Mehe sõnul on see ainuke võimalus oma raha tagasi saada, võidust polevat aga juttugi.