Aktsiad tõusid pea igal kontinendil, lõppenud aastal oli üsna raske leida miinuses aktsiaturgu. Kui ajalooliselt on aktsiaturud tõusnud keskmiselt 11% aastas, siis eelmisel aastal jäeti see number kaugele tahavaatepeeglisse. Allpool on toodud valitud aktsiaturgude tootlus 2006. aastal (dollarites mõõdetuna):

Peruu +168,30%,
Hiina +121,02%,
Venemaa +91,54%,
Horvaatia +60,74%,
Poola +41,60%,
Eesti +28,94%,
Saksamaa +21,98%,
USA +13,62%,
Leedu +8,15%,
Jordaania -32,64%.

Nüüd on uus aasta alanud ja mulle tundub, et Eesti investorite huvi investeerimise vastu kõrgem kui kunagi varem. Seega paras aeg vaadata, mida võiks oodata 2007. aastalt.

Toon välja kuus märksõna, millega börsidele investeerijad peaks arvestama. Justnimelt märksõnad, mitte konkreetsed soovitused. Keegi meist ei tea, mitu protsenti täpselt Tallinna börs aastal 2007 tõuseb või langeb. Kui teaks, saaks kogu oma suguvõsa kinnisvara pantida ning kõik rõõmsalt rikkaks teha. Aga täpse teadmise asemel on meil mõned tõenäosused, millega me investeerimisel peaks arvestama ning nendest tulenevalt oma investeerimisplaani koostama.

Arenevad turud

Arenevateks turgudeks nimetatakse kiiresti arenevaid turge, globaalses mõõtmes on neli arenevate turgude vaala nn BRIC-riigid (Brazil, Russia, India, China) - Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina. Arenevate turgude hulka kuuluvad ka Ida-Euroopa riigid, sealhulgas Eesti. Arenenud turgudeks loetakse stabiilselt toimivaid riike, näiteks USA, Jaapan, Saksamaa jt. Viimastel aastatel on arenevad turud pakkunud väga võimsaid tootlusi ning reeglina see nii ongi - arenevad turud arenevad kiiresti ning pakuvad headel aegadel paremaid tootlusi. Kuid viimaste aastate tõusu järel on hakatud unustama, et arenenud turud liiguvad allapoole samuti keskmisest kiiremini.

Tippu on raske tabada ja seetõttu ka keeruline prognoosida kas dünaamika muutub 2007. või 2008. aastal. Kuid me arvame, et lähiaastatel on rahulikud arenenud turud paremaks investeeringuks, arenevate turgude ootused on väga kõrgel ning sellistel aegadel ruumi languseks kõvasti.

Aktsiate valimine

2006. aasta oli mõnus puusalt tulistamise aasta - pea ükskõik kust aktsiaid valisid, väga suure tõenäosusega lõpetasid plusspoolel. Arvame, et 2007. aastal on oluliselt tähtsam aktsiate valimine (stock-picking). Vähetõenäoline, et aasta 2007 samasuguseid tootluseid toob, seega plusspoolele saamiseks on ilmselt vaja rohkem mõttetööd investeeringutega teha.

Kasv või väärtus?

Kasvuaktsiate kasvutempo on kõrge ning kui majandusel läheb hästi, siis võivad kasvuaktsiate tootlused olla peadpööritavad (ning viimastel aastatel ongi olnud). Väärtusaktsiateks nimetatakse aktsiaid, kus kasvutempo sageli aeglasem, kuid selgemalt määratletavam ettevõtte sisuline väärtus. Arvan, et 2007. aastal tuleks otsida pigem väärtust, kui kasvu - kasvuaktsiate hinnad on üsna kõrged. Seega soovitan vaadata fundamentaalselt tugevate ettevõtete poole, kellele väiksed tagasilöögid probleeme ei tekitaks.

Kinnisvarasektor

USA-s kinnisvarahinnad juba langevad ning meie arvamus on, et sealsete kinnisvarahindade langus jätkub ka 2007. aastal. Kui see langus kujuneb suureks (10% ja rohkem), siis mõjutab see ilmselt ka teisi globaalseid kinnisvaraturge (sh Eesti kinnisvaraturgu). Sealt omakorda mõju majandustele ning 2007. aastal kujuneb ilmselt kinnisvaraturgude dünaamika ka väga tähtsaks aktsiaturgude jaoks. Seetõttu soovitame ettevaatlikud olla kinnisvarasektoriga seotud (aktsia)investeeringute suhtes.

Balti börsid

Balti börside 2007. aasta suundade prognoosimiseks tuleks kasutada segatud kompotti eelnevast - arenevate turgude suhtes tuleb ettevaatlik olla, aktsiaid hoolega valida ning mitte väga hoogsalt panustada kasvuaktsiatesse. Kui vaadata suhtelisi hindu, siis nii kasvuaktsiad kui majanduse käekäiguga väga tugevalt seotud sektorid (jaekaubandus, ehitus jt) on Tallina börsil üsna kobedalt hinnatud ehk nad pole kindlasti enam odavad. Seega nende sektorite suhtes oleks ma investeerimisega ettevaatlik. Teise mõttena soovitaks mitte hoida kogu raha aktsiates - hoidke ka rahavaru, sest kui tõepoolest peaks saabuma hindade korrektsioon, siis saate madalamatelt tasemetelt ostmist kaaluda. Ning kolmanda mõttena loodaks, et veelgi IPOsid turgu värskendama tuleks.

Konservatiivsus

Kokkuvõttes on tegemist üsna konservatiivsete mõtetega. Kuid olen arvamusel, et just praegu on viimaste aastate tugeva tõusu järel aeg kõrgendatud konservatiivsuseks. Pahatihti on just suurte tõusude järel investorite arv ja meeleolu kõige kõrgemal, seega pole need ilmselt kõige populaarsemad mõtted. Kuid investorid peaks meeles pidama, et üks tähtsamaid reegleid on oma kapitali säilitamine - kui liigsete riskide tõttu oma kapitali kaotate, olete mängust väljas.